År 2015 släppte AMD den adaptiva bildsynkroniseringstekniken Freesync, vilken var tänkt att vara en öppen teknik framtagen tillsammans med standardiseringsorganet VESA. Freesync tog upp matchen med konkurrenten Nvidias motsvarande teknik vid namnet G-Sync, men led av en rad tillkortakommanden gentemot denna.

För att råda bot på dessa och utforma en mer enhetlig certifiering skapades Freesync 2, vilken kom med högre krav och tydligare riktlinjer. Nu rapporterar PC Perspective att historien upprepar sig i samband med att AMD döper om Freesync 2 till Freesync 2 HDR – där bolaget ytterligare skärper certifieringskraven.

Primärt tillkommer högre krav för HDR, där Freesync 2 tidigare inte haft några öppet specificerade villkor för varken färgspektrum eller ljusstyrka. I praktiken innebär detta att skärmar helt utan certifiering från den nya DisplayHDR-standarden fått Freesync 2-certifiering. För Freesync 2 HDR skruvas kravet däremot upp till mellanvarianten DisplayHDR 600.

Konkret innebär det att skärmar med Freesync 2 HDR ska klara av 600 cd/m² samt täcka åtminstone 99 procent av färgrymden BT.709 och 90 procent av DCI-P3. På menyn står även 10-bitars färgbearbetning och en ej specifierad gräns för skärmarnas responstider.

Med den färska standarden på gång inom en nära framtid så aviserar AMD även för att certifieringarna kommer fungera som en kvalitetsstämpel. Detta då spektrumet av skärmar som släpps igenom väntas minska, där vissa Freesync 2-skärmar idag inte möter kraven för DisplayHDR 400 trots certifieringen.