Att spela på PC innebär många anpassningsmöjligheter, inte bara när det kommer till grafik och liknande utan även kontrollmetoder. Förutom mus och tangentbord finns det ett stort antal tillbehör, men även handkontroller som traditionellt sett används för spelkonsoler. Den senare kontrollmetoden är något Steam satsat mycket på, med stöd för större delen av de som finns på marknaden.

I ett inlägg på sin webbplats presenterar nu Steam statistik över vilka handkontroller som används mest för att spela via tjänsten. Sedan 2015 har 60 miljoner spelare använt en handkontroll på Steam och störst, med god marginal, är den för Xbox 360. Den används av 27 miljoner spelare på plattformen, motsvarande 45 procent av handkontrollanvändarna.

controller-total.jpg
controller-lastmonth.jpg
controller-switchpro.jpg

På andra plats hamnar den nyare Playstation 4-kontrollen, vilken används av en femtedel av de som spelar med handkontroll. Detta är anmärkningsvärt då den, till skillnad från Xbox 360- och Xbox One-kontrollen, krävt extra mjukvara för emulering för att den ska kunna användas korrekt. Dualshock 4 fick heller inte officiellt Steam-stöd förrän december 2016.

När det kommer till Steams egen Steam Controller utgör den endast 3 procent av spelarna, men används samtidigt i fler speltitlar jämfört med andra handkontroller. Det nämns även att Pro-kontrollen för Nintendo Switch ökat mycket i popularitet sedan lanseringen och antalet användare har nästan fördubblats sedan officiellt Steam-stöd introducerades i maj 2018.

Förutom traditionella handkontroller syns även något mer ovanliga tillbehör, såsom arkadstickor och Rock Band-instrument. Enligt Steam har också totalt 783 stycken användare anslutit en dansmatta för att spela på plattformen.