Valves populära speldistributionstjänst Steam fokuserar främst på mjukvara, men under årens lopp har även hårdvara såsom handkontroller och datorer figurerat i produktportföljen. En av bolagets mer långlivade hårdvarukoncept är Steam Link, som tillåter användaren att strömma spel från datorn till TV:n.

Nyligen meddelade Valve att tillverkningen av den dedikerade enheten ska upphöra, men funktionen finns även som applikation för telefoner och vissa TV-apparater. Nu följer företaget upp med ytterligare en plattform för mjukvaran och släpper en betaversion av Steam Link för enkortsdatorn Raspberry Pi.

På hårdvarusidan rekommenderas Raspberry Pi 3 alternativt uppföljaren med suffixet "B+", vilka ska ackompanjeras av operativsystemet Raspbian Stretch. Operativsystemet finns tillgängligt på webbplatsen för Raspberry Pi, medan Steam Link-mjukvaran kan hämtas via en länk på Steams forum där även kortfattade instruktioner för installation står att läsa.

Sett till anslutningar är den dedikerade Steam Link-enheten snarlik de båda enkortsdatorerna, som är bestyckade med trådlöst nätverk och Ethernet på 100 Mbit/s eller högre. Därtill syns HDMI, flera USB-anslutningar samt Bluetooth hos nämnda trio.

Tänkvärt är att det inte handlar om en färdigutvecklad mjukvara, och utvecklaren meddelar att eventuella problem kan rapporteras i en tillhörande forumdel på Steams forum.

Läs mer om Steam Link