Sedan SSD-enheter på allvar började säljas mot konsumenter har hybridlagring funnits som mer prisvärda alternativ. Dessa är traditionellt mekaniska hårddiskar med en liten del NAND Flash, som genom algoritmer sparar de mest använda filerna och är tänkt att ge en mer responsiv upplevelse.

Med åren har SSD-enheter gått ned i pris och modeller på 500 GB–1 TB är inte längre ovanligt förekommande i entusiastbyggen. De allt högre volymerna till ständigt sjunkande priser har också lett till att det blivit allt vanligare att datorer byggs utan mekaniska hårddiskar.

Intel-SSD-Optane-H10.png

Under CES 2019 tar Intel hybridkonceptet vidare med enheten Optane Memory H10, men här handlar det inte om en mekanisk lösning. Istället är det en SSD-enhet enligt formfaktorn M.2 2280 som använder sig av NAND Flash-minne av typen QLC, som kan lagra fyra bitar data per minnescell.

Medan QLC kan lagra mer data per cell och därmed är billigare att tillverka än väl beprövade TLC (tre bitar), MLC (två bitar) och SLC (en bit), är det också signifikant långsammare. Det här gäller inte minst SSD-enheter i lägre kapaciteter. Med nya Optane H10 löser Intel detta genom att para ihop minnet med bolagets senaste och mycket snabbare minnesteknik Optane.

Intel är fåordiga om detaljer och specifikationer för Optane H10, som exakt hur serien använder Optane som cacheminne i praktiken. Det enda som framgår är att tre modeller planeras: en med 16 GB Optane och 256 GB traditionellt NAND samt två modeller med 32 GB Optane, med kapaciteter om 512 GB respektive 1 TB.

► Läs allt från #ces-2019

Intel Optane Memory H10 lanseras under våren 2019 och släpps först i bärbara datorer, allt-i-ett-datorer (AIO) samt små byggen i SSF-segmentet. När och om enheterna kan köpas löst i butik framgår inte.

Läs mer om Intels minnesteknik Optane: