Utvecklingstakten av AI ökar lavinartat, där allt mer pengar och tid läggs på området. År 2014 förvärvade Google AI-utvecklaren Deepmind, som sedan dess nyttjat maskininlärning och avancerade algoritmer för att bygga sin AI. Detta kulminerande bland annat i att den vann mot världsmästaren i brädspelet Go 2016.

Sedermera vann även Elon Musks AI-initiativ Open AI mot världsmästaren i Dota 2 år 2017. Nu har det blivit dags för ännu en milstolpe, i och med att Deepminds AI vunnit över två professionella Starcraft II-spelare. Den artificiella intelligensen har begåvats med namnet Alphastar, medan spelarna den mötte utgjordes av Grzegorz "MaNa" Komincz och Dario "TLO" Wünsch.

Starcraft2_battle.jpg

Matcherna var i duellformat med spelaren på ena sidan och AI:n på andra, utan några övriga restriktioner. Per rond spelades fem matcher, varav AI:n vann samtliga. Resultatet har uppnåtts genom intensiv träning, så kallad maskininlärning. Det har gått ut på att "agenter" som sedermera skulle bilda Alphastar fått spela ett stort antal matcher för att lära sig spelet utan och innan.

Deepmind beskriver dock problemet som mer komplext än så, då Starcraft II är ett spel med tydliga "sten, sax, påse"-strategier och många faktorer att ta hänsyn till i realtid. En sådan är att all information inte är synlig för spelaren hela tiden, då kartan aktivt måste rekognoseras. Dessutom finns en ekonomi samt ett stort antal enheter att hantera.

Initialt plockades data ifrån spelet ut, såsom enheters hälso- och skadeattribut. Därefter imiterades vanliga spelares beteende för att styra ekonomi och enheter. Redan här vann Alphastar 95 procent av matcherna mot en AI på svårighetsgraden "Elite". Därefter fick AI:ns agenter spela mot varandra för att förfina sin taktik och lära sig att kontra fler drag.

Totalt kördes tusentals olika agenter i 14 dagar var, där varje agent fick en speltid på motsvarande 200 år. Detta tack vare Googles Cloud Tensor Processing Unit v3 Beta (TPU), en sorts beräkningsenhet med 420 teraflop beräkningskraft. Varje agent tilldelades 16 av dessa TPU:er.

I slutändan sammanfogades de mest effektiva strategierna från alla olika agenter för att bilda den slutgiltiga Alphastar-AI:n. Beroende på motståndaren kan olika variationer av Alphastar nyttjas. Deepmind menar på att detta är ett stort framsteg för AI-utvecklingen, och hoppas kunna lösa än mer komplexa problem inom kort.

Tror du att Alphastar kommer slås när människor förfinat sina taktiker, eller är mästaren i Starcraft II för evigt en AI? Delge dina tankar i kommentarsfältet!