Deepminds AI "Alphastar" slår professionella spelare i Starcraft II

Efter att ha tränat i motsvarande tusentals år och nyttjat stora mängder beräkningskraft tog Deepmind fram en komplex AI, som nu lyckats slå två proffsspelare i Starcraft II.

Utvecklingstakten av AI ökar lavinartat, där allt mer pengar och tid läggs på området. År 2014 förvärvade Google AI-utvecklaren Deepmind, som sedan dess nyttjat maskininlärning och avancerade algoritmer för att bygga sin AI. Detta kulminerande bland annat i att den vann mot världsmästaren i brädspelet Go 2016.

Sedermera vann även Elon Musks AI-initiativ Open AI mot världsmästaren i Dota 2 år 2017. Nu har det blivit dags för ännu en milstolpe, i och med att Deepminds AI vunnit över två professionella Starcraft II-spelare. Den artificiella intelligensen har begåvats med namnet Alphastar, medan spelarna den mötte utgjordes av Grzegorz "MaNa" Komincz och Dario "TLO" Wünsch.

Starcraft2_battle.jpg

Matcherna var i duellformat med spelaren på ena sidan och AI:n på andra, utan några övriga restriktioner. Per rond spelades fem matcher, varav AI:n vann samtliga. Resultatet har uppnåtts genom intensiv träning, så kallad maskininlärning. Det har gått ut på att "agenter" som sedermera skulle bilda Alphastar fått spela ett stort antal matcher för att lära sig spelet utan och innan.

Deepmind beskriver dock problemet som mer komplext än så, då Starcraft II är ett spel med tydliga "sten, sax, påse"-strategier och många faktorer att ta hänsyn till i realtid. En sådan är att all information inte är synlig för spelaren hela tiden, då kartan aktivt måste rekognoseras. Dessutom finns en ekonomi samt ett stort antal enheter att hantera.

Initialt plockades data ifrån spelet ut, såsom enheters hälso- och skadeattribut. Därefter imiterades vanliga spelares beteende för att styra ekonomi och enheter. Redan här vann Alphastar 95 procent av matcherna mot en AI på svårighetsgraden "Elite". Därefter fick AI:ns agenter spela mot varandra för att förfina sin taktik och lära sig att kontra fler drag.

Totalt kördes tusentals olika agenter i 14 dagar var, där varje agent fick en speltid på motsvarande 200 år. Detta tack vare Googles Cloud Tensor Processing Unit v3 Beta (TPU), en sorts beräkningsenhet med 420 teraflop beräkningskraft. Varje agent tilldelades 16 av dessa TPU:er.

I slutändan sammanfogades de mest effektiva strategierna från alla olika agenter för att bilda den slutgiltiga Alphastar-AI:n. Beroende på motståndaren kan olika variationer av Alphastar nyttjas. Deepmind menar på att detta är ett stort framsteg för AI-utvecklingen, och hoppas kunna lösa än mer komplexa problem inom kort.

Tror du att Alphastar kommer slås när människor förfinat sina taktiker, eller är mästaren i Starcraft II för evigt en AI? Delge dina tankar i kommentarsfältet!

Skicka en rättelse
Tack för tipset Dunder, Fluf, Söderbäck!
26

Xiaomi lanserar transparent OLED-TV

  • TV
  • idag 13:10

Xiaomi firar tioårsjubileum genom att lansera världens första genomskinliga massproducerade OLED-TV. Läs mer

49

KaffeClockers – diskutera kaffe i forumet

Vare sig du dricker Juhla Mokka eller rostar och mal eget kaffe har medlemmen GLaDER forumtråden för dig. Läs mer

25

Universalprocessorn Tachyum Prodigy snabbare än Nvidia- och Intel-kretsar

Exekverar emulerad x86-, ARM- och RISC-V-kod snabbare än datacenterlösningar från Intel och Nvidia och klarar Verilog-tester. Läs mer

61

Mozilla säger upp 250 anställda

Företaget bakom webbläsaren Firefox omstrukturerar sin verksamhet och tackar av motsvarande 25 procent av arbetsstyrkan. Läs mer

31

Microsoft preciserar Xbox Series X-lanseringen till november

Nästa del i Halo-spelserien dröjer till 2021, ett besked som Microsoft kompenserar genom att minska spannet för Xbox-lanseringen. Läs mer

41

Från mus till ljus – en teknikstund om input lag och latens

Input lag och latens är fördröjningen hos en spelskärm är en viktig och ständigt diskuterad fråga. Som handlar om mer än skärmen. Läs mer

25

Huawei Kunpeng 920 3211K uppges vara snabbare än Core i9-9900K

Den 24-kärniga kinesiska processorn ryktas ge självaste Intel på nöten i flertrådade laster. Läs mer

31

Samsung-anställda gripna efter att ha sålt OLED-information till Kina

Koreansk teknik gällande utskrift av OLED-paneler kan på ett olagligt vis ha hamnat i Kina, enligt koreanska rapporter. Läs mer

34

Apple döms för monopolmissbruk i Ryssland

Landets antimonopoltjänst hävdar att Apple missbrukar sin dominanta marknadsposition. Läs mer

30

Nytt tillskott i shoppen – retrodoftande poster

Om dina väggar suktar efter sockel 775-nostalgi har vi botemedlet i vår shop. Även en ny bärkasse debuterar. Läs mer

99

Apple inleder rättslig process mot päronlogotyp

Recept- och måltidsapplikationen Prepear i skottgluggen när Apple anser att dess logotyp kan förknippas med Iphonemakaren. Läs mer

13

AMD:s "Renoir"-uppföljare "Cezanne" läcker ut i databas

En bärbar medlem i Ryzen 5000-uppställningen med Zen 3-kärnor och snabbare Vega-grafik skymtas hos Sisoftware. Läs mer