Sedan introduktionen av smarta telefoner har skärmstorleken successivt blivit större, där ett populärt tillvägagångssätt är att minska skärmkanterna. Under årets upplaga av teknikmässan CES visades även en av de första vikbara telefonerna, något som Samsung länge ryktats arbeta med.

Under bolagets evenemang Samsung Unpacked bekräftas ryktena i och med flaggskeppsenheten Galaxy Fold. Som namnet avslöjar handlar det om en fällbar telefon, där enheten i hopfällt läge kan användas med den sekundära skärmen på 4,6 tum.

Under huven finns en konstruktion av gångjärn och när Galaxy Fold öppnas syns dess paradnummer, i form av en 7,3 tum stor fällbar OLED-bildpanel. Upplösningen för den mindre skärmen är 1 680 × 720 pixlar, medan den större varianten tar klivet upp till 2 152 × 1 536 pixlar.

GalaxyFold_ihopvikt.jpg

När det kommer till hårdvaran nämns en åttakärnig systemkrets tillverkad på 7 nanometer, vilken sällskapas av 12 GB primärminne. Lagringsutrymmet kan inte utökas med minneskort, men uppgår till 512 GB och har stöd för Universal Flash Storage 3.0 (UFS3.0), vilket ska möjliggöra högre läs- och skrivhastigheter.

På kamerasidan finns tre uppsättningar, där skalet och fronten är utrustade med sensorer på 10 megapixlar. Baksidan är bestyckad med tre kameror med linser för telefoto, vidvinkel samt extra brett vidvinkelformat. Sistnämnda har en sensor på 16 megapixlar, medan 12 megapixlar gäller för den återstående duon.

GalaxyFold_tredeladskärm2.jpg

Operativsystemet är Android 9.0 och Samsung lyfter bland annat att tre applikationer kan vara öppna simultant. En annan funktion är att applikationer öppnade på den sekundära skärmen sömlöst överförs till den större när enheten fälls upp. Tillverkaren lyfter därutöver högtalarna signerade AKG, samt det tudelade batteriet som har en kapacitet om 4 380 mAh. På ena kortsidan finns en fingeravtrycksläsare.

GalaxyFold_olikafärger.jpg

Galaxy Fold kommer i fyra färger och har lanseringsdatumet spikat till den 3 maj. Samsung talar om att Galaxy Fold är en lyxprodukt, vilket avspeglas på prislappen på saftiga 1 980 USD, vilket torde resultera i en svensk prislapp norr om 25 000 kronor med inräknad moms.

Diskutera mer om mobiltelefoner i SweClockers forum