Tidigare under månaden upptäcktes en av de största läckorna i svensk IT-historia. Den har fått namnet 1177-läckan och det handlar om det faktum att miljontals samtal till 1177 Vårdguiden legat tillgängliga helt oskyddade på webben. Detta upptäcktes av tidningen Computer Sweden och många av de inblandade aktörerna har reagerat på deras rapportering.

För Dagens Nyheter (betalvägg) berättar Medhelps tillförordnade VD Lennart Persson att företaget lämnat in en polisanmälan angående det som inträffat. Medhelp ansvarar för att ta emot samtal via tjänsten 1177 Vårdguiden och de menar att Computer Sweden gjort sig skyldiga till dataintrång, anstiftan till dataintrång och obehörigt röjande av personuppgifter.

Medhelps affärsområdeschef Björn Arkinger berättar att anmälningarna baseras på det Computer Sweden själva uppgett när de sagt att de laddat ned och spelat upp de aktuella ljudfilerna. De har även publicerat en länk till servern med ljudfilerna samt spelat in ett videoklipp som visar hur de går tillväga för att få tillgång till dessa.

Passa på: Köp "Internetsladd i hårddisken"-tröjan i butiken

Arkinger medger att de är ansvariga för det som hänt, men att även Computer Sweden bidragit i och med sin publicering. Anmälan är gjord mot ett flertal personer, däribland tidningens chefredaktör Marcus Jerräng. Han har dock valt att inte kommentera på anmälan.

Läs mer om 1177-läckan: