När AMD lanserar processorserien Ryzen 3000 under sommaren blir det introduktionen av arkitekturen Zen 2. Utöver förbättrad energieffektivitet tack vare 7-nanometersteknik och förbättrad instruktioner per klockcykel (IPC) medför den även en förändring i minneshantering. Förändringar som medför väsentligt högre minneshastigheter än första generationens Ryzen.

Med Zen 2 flyttar AMD ut minneskontrollern från processorkärnorna till en egen separat krets eller chiplet kallad "IO Die". Yuri "1usmus" Bubliy, som skapat minnesverktyget DRAM Calculator for Ryzen, har lyckats ta reda på detaljer om vilken effekt den nya minnesstrukturen ska få i praktiken.

Screenshot (74).png

Hans rapport anger att BIOS-inställningarna för Zen 2-processorer låter användaren konfigurera minneshastigheterna upp till DDR4-5000, ett rejält steg upp från de föregående generationerna som haft problem med att överklocka minnet uppåt 4 000 MHz. För att kunna nå 5 000 MHz har AMD också behövt ändra hur kommunikationslagret Infinity Fabric jobbar.

Infinity Fabric, som är en vidareutveckling av AMD:s tidigare kommunikationslager Hypertransport, jobbar i samma hastighet som det anslutna minnet. Då 5 000 MHz ligger utanför Infinity Fabrics kapacitet har AMD behövt dela minnesbussens hastighet med hälften, vilket innebär att det skulle köras i 2 500 MHz när det jobbar mot DDR4-minne med 5 000 MHz klockhastighet.

Vega10.jpg

AMD använder kommunikationslagret Infinity Fabric för att länka samman komponenter i både processorer och grafikkort.

Mer specifikt skulle Infinity Fabric egentligen jobba i 1 250 MHz, eftersom den dubbla klockhastigheten i DDR (Double Data Rate) skickar data på både den stigande och fallande sidan av klocksignalen. Den halverade klockhastigheten i Infinity Fabric kan innebära att vinsterna i DDR4-minne som jobbar uppåt 5 000 MHz inte blir så stora som hastigheterna antyder.

Samtidigt antyder det också att Zen 2 och Ryzen 3000 kommer ha goda marginaler för överklockning och stabil drift i höga minneshastighet från start. Det är oklart om de högre hastigheterna kommer vara begränsade till nya moderkort baserade på X570-styrkretsen eller om det också kan bli tillgängligt för äldre moderkort via BIOS-uppdateringar.

Ytterligare detaljer som 1usmus grävt fram är att Zen 2-processorer får ett OC-läge och en spänningskontroller (VDDG) som ska se till att minneshastigheterna inte bara blir höga utan även uppnår god minneskompatibilitet. Ryzen 3000-serien lanseras i sommar tillsammans med moderkort baserade på styrkretsen X570.

Läs mer om AMD Ryzen 3000-serien:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!