Crytek blev under tidigt 2000-tal kända för att producera tekniskt avancerade förstapersonsskjutare för PC-plattformen. Studions karriär tog sin början med det första Far Cry-spelet, men istället för att arbeta på en uppföljare valde Crytek att satsa på att utveckla en ny speltitel med färsk underliggande spelmotor.

Spelet i fråga var Crysis och spelmotorn Cryengine var sannerligen före sin tid rent tekniskt. Crytek satsade på att implementera nya renderingstekniker i det då purfärska gränssnittet DirectX 10, tekniker som var så pass avancerade och krävande att det skulle ta åtskilliga år innan datorkomponenter orkade rendera spelet i dess högre inställningar. Detta myntade begreppet "but can it run Crysis?" som användes vid varje ny komponentlansering under flera års tid.

Digital Foundry går igenom de tekniska aspekterna som gjorde Crysis tungdrivet.

Crytek lanserade nyligen version 5.6 av spelmotorn Cryengine. I en tillhörande video går utvecklarna igenom nyheterna i den nya motorn, och olika delar av videon demonstrerar nyheter inom ljussättning, fysikberäkningar och mer därtill. Cirka 2:17 minuter in i videon visas ett skogsområde som har tydliga visuella likheter med skogsmiljöerna i Crysis. Tillhörande musikslinga påminner också mycket om huvudtemat från Crysis.

Den korta videosekvensen är inte en bekräftelse på att en Crysis Remastered-version är på gång, men det är en antydan. Om en nyversion blir verklighet och baseras på Cryengine 5.6 kommer den sannolikt blir betydligt mer lättdriven för modern hårdvara då moderna renderingstekniker och optimeringar som inte fanns tillgängliga i originalet bättre kan utnyttja den nya hårdvarans kapacitet.

Har du några gamla favoritminnen från hårdvarukomponenter som fick svettas hårt med Crysis skoningslösa belastning? Dela med dig i kommentarerna!

Erbjudande: SweClockers Wireframe No. 1 & Turbo Power

Två stilsäkra t-shirtar i begränsad upplaga. Nu i paket med rabatterat pris! Endast förbokning.

Köp här!