Den som var spelfantast under 90-talet minns säkerligen konsolen Super Nintendo och utvecklaren Rare. Studion låg bakom bland annat Donkey Kong Country-serien, vilket var tvådimensionella plattformsspel som innefattade 3D-element för att skapa banbrytande så kallad 2.5D-grafik.

yooka-laylee-and-the-impossible-lair_1.jpg
Yooka-Laylee-2.jpg

När Rare köptes upp av Microsoft var det framgångsrika äktenskapet med Nintendo över, men några av utvecklarna som lämnat Rare formade utvecklarstudion Playtonic Games år 2014. Studions första titel blev Yooka-Laylee, en Kickstarter-finansierad titel som flörtade med 3D-plattformarna i spelserien Banjo-Kazooie.

När spelet lanserades 2017 blev mottagandet blandat, men i oktober 2019 släpptes uppföljaren Yooka-Laylee and the Impossible Lair till genomgående lovord. Här byggs tvådimensionella banor i en 3D-motor med sinnrik design och utmärkta ljudspår. De olika banorna når spelaren från en översiktskarta, som i sig innehåller pussel att lösa.

Yooka-Laylee and the Impossible Lair är gratis i Epic Games Store idag fram till klockan 17. Missa inte möjligheten att inleda år 2020 med en 2.5D-plattformare av toppklass.