Kinesiska telekomjätten Huawei har sedan ett år tillbaka varit ansatt av den amerikanska Trump-administrationen, som anklagar företaget för bland annat spionage på företag och telekomnätverk. Amerikanska restriktioner och internationella påtryckningar har lett till att Huawei inte får sälja telefoner med Googles Android-tjänster, och företagets 5G-teknik är ifrågasatt i ett flertal länder.

Trots att Huawei förlorade rätten att använda Googles Android-tjänster får företaget fortfarande använda det underliggande operativsystemet, vilket drivs av företagets egna systemkretsar i Kirin-familjen. Detta kan potentiellt vara i farozonen då Trump-administrationen diskuterar ytterligare restriktioner som stoppar kretstillverkare från att handla med Huawei, rapporterar Reuters.

tsmc_wafer.jpg

TSMC är världens största kretstillverkare med stora kunder inom såväl processorer som grafikkort på bolagets 7nm-teknik.

Även om restriktionerna riktas mot kretstillverkare i allmänhet är siktet sannolikt ställt mot taiwanesiska TSMC. Företaget sköter all tillverkning av de ARM-kretsar som Huaweis dotterbolag Hisilicon designar och är världens största kretstillverkare, med kunder som bland annat AMD, Apple, Nvidia och Qualcomm. Då Huawei är en stor kund skulle en sådan restriktion slå hårt även mot TSMC.

Om Huawei skulle hindras från att handla med TSMC skulle bolagets alternativ vara begränsat. Andra stora kretstillverkare som Globalfoundries är amerikanska bolag och skulle inte tillåtas handla med Huawei, vilket skulle göra sydkoreanska Samsung till det enda återstående realistiska alternativet. Då den amerikanska marknaden är viktig för Samsung är även detta ett osäkert alternativ för Huawei.

De föreslagna ändringarna berör handelsreglerna i Foreign Direct Product Rule som reglerar utländska produkter som nyttjar amerikansk teknik. Enligt Reuters källor lyfts frågan om restriktionerna under samtal denna och nästkommande vecka, men att det är långt ifrån säkert att förslaget kommer röstas igenom.

Läs mer om TSMC: