I takt med att utbyggnaden av 5G tar fart sker detsamma med vilda teorier kring de hälsoeffekter 5G-nätverk påstås ha. En produkt som påstås skydda ägaren från "skadlig strålning, elektro-smog och biologiska faror" är 5Gbioshield, påståenden som enligt BBC fått Trading Standards, den brittiska motsvarigheten till Konsumentverket, att se rött.

bioshield-1.PNG
bioshield-2.PNG

Produkten kommer från företaget Bioshield Distribution som uppger att den erbjuder 5G-skydd till det facila priset 339 pund, motsvarande cirka 4 000 kronor. För att uppnå en skyddande effekt från "skadlig strålning" påstås produkten skapa ett "nano-lager", som skyddar användaren i upp till 8 eller 40 meter, beroende på om produkten får strömtillförsel eller ej.

The 5GBioShield USB Key with the nano-layer is a quantum holographic catalyzer technology for the balance and harmonisation of the harmful effects of imbalanced electric radiation. The nano-layer operating diameter is either 8 or 40 meters.

En tidig kund var en medlem av engelska byn Glastonburys 5G-kommitté, vars medverkan i en rapport (PDF) resulterat i en rekommendation av produkten med kommentaren "We use this device and find it helpful" (sida 31). Samtidigt har USB-minnesspecialisterna Pentestpartners, utvärderat 5Gbioshield och funnit att det är ett vanligt USB-minne på 128 MB.

5gshield-not.PNG

Generiskt USB-minne från Shenzhen – Källa: Pentestpartners

USB-minnet i sig är av "kristall"-utförande och är enligt Pentestpartners sannolikt tillverkat av företaget Shenzen Tushi Technology. Vidare har enhetsdata lämnats orörd från den ursprungliga tillverkaren – det enda som skiljer 5Gbioshield från generiska minnen är ett klistermärke med företagets logotyp och gravyr på "kristallen".

Som ni förstår kan vi inte dela med oss av känslig information till tredje part. – Anna Grochowalska, medgrundare Bioshield Distribution

Bioshield Distribution skriver på sin webbplats att 5Gbioshield är ett resultat av "årtionden av efterforskningar", vilket även medgrundaren Anna Grochowalska bedyrar till BBC. På frågan om att sälja en produkt med inköpspriset 60 kronor för 4 000 kronor är försvarbart svarar hon att BBC:s analys av företagets kostnader för produkten är "otillräcklig".

Mot bakgrund av bland annat Pentestpartners test har således Trading Standards i samarbete med Londonpolisen inlett en utredning gällande bedrägliga affärsmetoder med hänvisning till profitering på sårbara kunder. Den som inte räds att lätta på plånboken kan tills vidare ta del av Bioshield Distributions erbjudande om att köpa 5Gbioshield med mängdrabatt i ett trepack för motsvarande 11 200 kronor.