Intels efterlängtade steg bort från arkitekturen Skylake stavas Sunny Cove, som väntas debutera i sommar med "Tiger Lake". Där dagens "Ice Lake" i bärbar form bygger på Intels tillverkningsteknik 10 nanometer och förses med upp till åtta trådar, har dess serverkusiner vid namn "Ice Lake-SP" med upp till 38 kärnor och 76 trådar skymtats i prestandatest.

Med ett preliminärt lanseringsdatum under årets tredje kvartal har säsongen för läckor inletts, och Twitter-profilen @TUM_APISAK presenterar nu Geekbench 4-resultat för en processor med 24 kärnor och 48 trådar. Den icke-namngivna processorn bestyckas vidare med 48 kB L1-cache och 1,25 MB L2-cache per kärna, upp från "Cascade Lakes" konfiguration med 32 kB respektive 1 MB.

icelakesp.PNG
icelakesp.PNG

Tre rundor Geekbench har körts med ett system där processorn parats med 256 GB DDR4-minne i okända frekvenser. Detta slutar i resultat om cirka 4 100 poäng i det enkeltrådade testet samt 42 000 poäng i det flertrådade. På grund av dess låga maximala frekvenser om 2,89 GHz är dess prestanda inte häpnadsväckande, exempelvis får den 24-kärniga processorn stryk av många Core i9-10900K-bestyckade system.

Den kommande serverplattformen får enligt Wccftech namnet "Whitley", och är tänkt att ersätta dagens plattform vid namn "Purley". Vidare talar Wccftech om närmare dubblerad enkeltrådad prestanda vid samma klockfrekvenser jämfört med Skylake-baserade "Purley", och ökningar om 150 procent i det flertrådade testet.

Processorerna i serien "Ice Lake-SP" väntas ta upp kampen mot AMD:s Zen 3-baserade Milan på servermarknaden senare under under hösten år 2020.

Läs mer om Intel Xeon: