De senaste åren har utvecklingen på processorsidan tagit flera steg framåt, där AMD gått starkt med Ryzen-familjen efter missödet Bulldozer. Med Ryzen syns mångkärniga modeller med uppdaterade arkitekturer och krympt tillverkning, medan Intel harvat vidare på 14 nanometer och "Skylake" med uppvridna frekvenser och kärnantal, jämsides Sunny Cove för bärbara.

Biostar är dock inte riktigt redo att släppa taget om det förgångna och presenterar nu moderkortet FX9830M, som är en Micro ATX-variant med integrerad processor. Som namnet avslöjar har tillverkaren grävt fram en AMD-processor modell äldre, närmare bestämt fyrakärniga Bristol Ridge FX-9830P avsedd för bärbara datorer med lanseringsår 2016.

FX9830M.png

Bristol Ridge är en APU-familj med fjärde iterationen av just Bulldozer som grund, där kärnornas bas- respektive turbonivåer anges till 3,0 samt 3,7 GHz. Stöd för DDR4-minne finns och de två minnesplatserna är placerade ovanför den integrerade processorn, som kommer med en nätt förmonterad kylare. Det faktum att det är en APU innebär integrerad grafik, och här handlar det om 8 beräkningsenheter Radeon R7 Graphics.

It is undoubtedly a great investment to make when considering your next business workstation that can take advantage of the powerful multi-core platform and all its additional features.

Formfaktorn Micro ATX till trots har Biostar endast begåvat kraftpaketet med en ensam plats för instickskort, och detta i form av en PCI Express x16-anslutning. Syftet med produkten är något oklart, men i pressmaterialet nämns att produkten är optimal som del i en lagringsserver och det bästa fyrkärniga moderkortet för arbetsfokuserade datorsystem.

Förstnämnda användningsområde kräver dock sannolikt ett expansionskort för extra anslutningsmöjligheter för lagring, eftersom endast fyra SATA 6,0 Gbps och en M.2 står att finna. M.2-anslutningen stödjer både NVM Express och SATA, men SATA-användning medför att en av de traditionella kontakterna inte fungerar. Biostar understryker också att SATA 6,0 Gbps innebär en "otrolig fördubbling" i prestanda ställt mot föregångaren SATA 3,0 Gbps, vilket är bra att veta.

Avslutningsvis gör de externa anslutningarna ett lika imponerande intryck som produkten som helhet, där Gigabit Ethernet sällskapas av dubbla USB 3.2 Gen1 (5,0 Gbps) och två USB 2.0. För den som vill använda mus och tangentbord av äldre snitt erbjuds dubbla PS/2, och bildutgångarna består av HDMI tillsammans med storfavoriten VGA. Det är i skrivande stund oklart vad priset blir och när FX9830M kan köpas.

Läs om fler gamla produkter som gjort storstilad återkomst: