Intels kommande processorserie "Alder Lake" är tänkt att under år 2022 ta över stafettpinnen från nästa års "Rocket Lake". De stora omdaningarna inkluderar från "Lakefield" kända Hybrid Technology, där små och stora kärnor kombineras i ett koncept liknande ARM:s big.LITTLE. Upp till 16 kärnor tros hamna i stationära "Alder Lake-S", men nu framkommer uppgifter om att konceptet även kan hamna i servrar och mobila applikationer.

Brittiska Kitguru rapporterar nämligen om läckor från @momomo_us som pekar mot existensen av serierna "Alder Lake-M" samt "Alder Lake-P", där M står för bärbart och P för serversegmentet. "Alder Lake-P" tros bli en instans i Intels produktserie Atom Server och där dagens Tremont-baserade kärnor potentiellt sett kan bygga på Gracemont, nästa uppgradering i Atom-familjens arkitekturer. "Alder Lake-M" löser istället av kommande "Rocket Lake" i bärbara datorer.

Intel-Alder-Lake-Hybrid-Technology.jpg

Blandande kärnstorlekar är något Intel tros satsa friskt på framöver. Enligt Kitguru kan både P- och M-serierna få modeller med två stora och åtta små kärnor, för totalt tio stycken. För P-serien talas det även om en utgåva med totalt 14 kärnor i en 6+8-konfiguration med sex av de större, mer högpresterande kärnorna. Därtill tillkommer integrerad grafik, högst troligen i form av nya Xe-arkitekturen.

Där "Tiger Lake" introducerar Xe-grafik på bred front bör efterföljaren "Alder Lake" inte vara sämre – men Intel kan trots det vara kvar med en processordel på 14 nanometer kombinerad med grafikkretsar byggda på 10 nanometer. För de högpresterande medlemmarna för stationärt bruk i S-serien är enklare grafikkretsar aktuella medan M- och P-serierna bestyckas med mer högpresterande alternativ.

Intel "Alder Lake" räknas nå marknaden under år 2022, där den stationära serien får den nya sockeln LGA 1700, styrkretsar i 600-serien och stöd för DDR5-minne.

Läs mer om Intel: