På Youtube-kanalen Jerryrigeverything placerar Zack Nelson alla möjliga smarta telefoner under lupp, dels för att demontera och granska konstruktionen, dels för att testa hållbarheten. När det gäller sistnämnda aspekt går Nelson lös på skärmglaset för att kolla reptålighet, men undersöker också om telefonerna står pall för upprepade böjningar utan att gå sönder.

Läs artikeln om Oneplus Nord – en skandinavisk flört i mellanklassen

De flesta telefontillverkarna har idag knäckt koden för att skapa telefoner av traditionell rektangulär typ, som går helskinnade ur sistnämnda test. Även Samsungs vikbara Galaxy Z Flip klarade dock detta med bravur, till skillnad från Motorolas Razr. Nu dyker Oneplus nykomling Nord upp i testlabbet, en telefon som gjort vissa kompromisser både på komponent- och materialsidan för att nå en prispunkt om 4 500 kronor.

Oneplus Nord Jerryrirg.PNG

Skärmens reptålighet är helt i linje med flaggskeppstelefoner.

Likt syskonen Oneplus 8 och 8 Pro är mobiltelefonen täckt av glas på både fram- och baksida, och Gorilla Glass 5-stämpeln stämmer när Nelson använder verktyg enligt Mohs hårdhetsskala. Vid sjätte nivån syns små repor, med djupare märken med den sjunde nivån. Under AMOLED-panelen finns en optisk fingeravtrycksläsare, vilken utan problem kan fortsätta avläsa fingeravtryck trots många repor.

Under skalet har Oneplus exempelvis fimpat flaggskeppskretsen Qualcomm Snapdragon 865 för att satsa på mellanklassaren Snapdragon 765G. En motsvarande nedgradering när det gäller materialval syns i telefonens ram, som istället för metall är konstruerad av plast målad med metallglänsande färg. I böjtestet visar sig beslutet vara ödesdigert eftersom ramen spricker vid volymknappen.

Oneplus Nord Jerryrirg 1.PNG
Oneplus Nord Jerryrirg 2.PNG
Oneplus Nord Jerryrirg 3.PNG
Oneplus Nord Jerryrirg 4.PNG

Därefter knäcks även AMOLED-skärmen, men glaspanelerna på både fram och baksida är fortsatt intakta. Nelson understryker att testen är åt det extrema hållet och att telefonen inte nödvändigtvis kommer att gå samma öde till mötes vid vanlig användning. Han höjer dock ett varningens finger för att ha Nord i bakfickan eller att helt skippa ett skyddande skal, för att slutligen påminna om att de flesta telefonerna överlever även detta test.

Läs mer om Oneplus: