Kretstillverkning är allt som oftast en dyr historia med mycket pengar på spel för alla inblandade parter. Ett exempel på ett kostsamt projekt inom industrin är TSMCs blivande fabrik i USA där den totala kostnaden ser ut att landa norr om 10 miljarder USD. Dessa investeringar sker givetvis med förhoppningen på att företaget så småningom ska kunna vinna kontrakt och på så sätt gå i vinst.

Samsung är ett av de företag som regelbundet investerar i nya fabriker för att utöka sin produktionskapacitet i hopp om att vinna nya och saftigare kontrakt. I februari såg den koreanska teknikjättens satsningar ut att ha rönt framgångar då företaget lyckades norpa åt sig ett kontrakt för att tillverka kretsar på 5 nanometer åt Qualcomm.

80369.jpg

Mot slutet av juli började det dock dyka upp rapporter om att Samsung hade tillverkningsproblem på 5 nanometer och nu ser den koreanska kretstillverkaren ut att stöta på ännu fler problem. Enligt Gizmochina kommer Qualcomm överlåta en del av sina ordrar av Snapdragon X60-modem och processorerna Snapdragon 875 från Samsung till TSMC.

TSMC passerade i slutet av juli i år ett börsvärde på 400 miljarder USD och kan för tillfället åtnjuta platsen som världens högst värderade kretstillverkare. Samsung har dock ambitiösa planer och siktar på att knycka förstaplatsen från TSMC lagom till år 2030.

Läs mer om kretstillverkning: