När AMD avtäckte funktionen Smart Access Memory med grafikkorten i Radeon RX 6000-serien meddelade företaget också att funktionen endast är tillgänglig med senaste generationens Ryzen 5000-processorer. Smart Access Memory låter processorn nå en större del av grafikminnet per anrop än vad som tidigare varit möjligt.

Då det bygger på en funktion vid namn resizable BAR i PCI Express-specifikationen väcktes snabbt frågor om varför inte även äldre generationers Ryzen-processorer ingår i stödet. Orsaken till det uteblivna stödet för äldre processorer förklaras nu av en rapport från prestandamätarna CapFrameX (via Techpowerup). Enligt uppgift använder Smart Access Memory ett fysiskt lager i rotkomplexet för processorns PCI Express-stöd.

Det fysiska lagret kallas full-rate _pdep_u32/64 vilket ingår i Ryzen 5000-seriens Zen 3-arkitektur, men inte äldre generationer på arkitekturerna Zen 2 och Zen/Zen+. Det innebär att äldre processorer inte har förmågan att nå större del av grafikminnet över PCI Express-anslutningar – åtminstone inte utan stora prestandastraff. Rapporten anger också intressant nog att Intel har haft stöd för full-rate _pdep_u32/64 sedan 2014 års Haswell-processorer, vars PCI Express 3.0-kapacitet innehåller fysiskt stöd för funktionen i rotkomplexet.

Det innebär att moderkortsmakare hypotetiskt sett skulle kunna introducera stöd för resizable BAR med AMD:s Radeon RX 6000-kort, och framöver Nvidias Geforce RTX 3000-kort när dessa via framtida drivrutiner stöder funktionen. Att moderkortsmakare lägger till stöd på så pass gamla moderkort är osannolikt, men när Nvidia och Intel lagt till stöd för resizable BAR på de båda bolagens respektive grafikkretsar får användare större valfrihet i vilka komponenter som kan användas med Smart Access Memory-liknande prestandaförbättringar.

Redan nu börjar moderkort med Intels styrkretsar i 400-serien få stöd för resizable BAR, och kan därmed använda Smart Access Memory-funktionen i AMD:s lanserade grafikkort Radeon RX 6800 och RX 6800 XT, samt stundande RX 6900 XT.

Läs mer om resizable BAR och Smart Access Memory: