I och med introduktionen av Geforce RTX-familjen visade Nvidia att ray tracing är en central del i företagets grafikarkitekturer framöver. Geforce RTX 2000-serien blev först ut och följes under hösten 2020 upp med RTX 3000-serien, där arkitekturen Ampere innehåller uppgraderad kapacitet för avancerad ljussättning och skuggor med ray tracing. Med Radeon RX 6000-serien lade även AMD till stöd för tekniken i arkitekturen RDNA 2.

Teknikrecensenter som ska sätta nya grafikkort på prov behöver därmed utvärdera prestanda dels i traditionell rasterisering, och dels när belysning och skuggor hanteras med ray tracing. Det förefaller som att Nvidia inte uppskattar recensenter som inte lägger nog med fokus på ray tracing, då Youtube-kanalen Hardware Unboxed meddelar att de uteslutits från att få testa Nvidias egenstöpa grafikkort Founders Edition.

Nvidia_hates_HU.jpg

Uppgifterna anger inte mer än så, och Hardware Unboxed konstaterar också att Nvidia omvärderar sitt beslut om kanalens redaktionella fokus ändras. Den som läser mellan raderna kan dra slutsatsen att tillgång till Nvidias egna grafikkort återupprättas först när kanalens innehåll tar upp ray tracing i större utsträckning. Hardware Unboxed lovar att uppdatera med status i ärendet framöver.

SweClockers har inte mottagit önskemål om ändrat redaktionellt fokus, där mer vikt ska läggas på tester av ray tracing. Redaktionens testsviter utformas för att på bästa sätt belysa hårdvarans kapacitet och externa företag tillåts inte påverka vare sig fokus eller testförfarande.