Eventet Google I/O pågår mellan den 18–20 maj, och som väntat inleddes det med bland annat en mer genomgående presentation av nästa version av Googles mobila operativsystem. Enligt teknikjätten får nya Android 12 deras mest ambitiösa uppdatering av användargränssnittet hittills med introduktionen av företagets nya designspråk "Material You". Det tillkommer även nya förbättrade integritetsinställningar och ett nytt widget-system.

Untitled.jpeg
2021-05-19 09_21_38-Google I_O 2021 keynote in 16 minutes - YouTube.png
2021-05-19 09_21_20-Google I_O 2021 keynote in 16 minutes - YouTube.png

Det nya designspråket "Material You" beskrivs av Google som lekfullt, anpassningsbart och intuitivt. Användare ska få större valfrihet och kunna anpassa bland annat färgteman mer övergripande efter eget tycke och smak. Bland annat ska användare kunna matcha accentfärger i menyer och liknande efter den bakgrundsbild som används. De mer påtagliga förändringarna syns i lås- och startskärm och menyer. Googles egen beskrivning av det som lekfullt stämmer väl in, rent estetiskt är mer färg än tidigare, stora symboler och rundare design.

blue widgets.png

Android 12 får även ett nytt system för widgets som ska göra dem mer dynamiska. Historiskt har widgets varit av varierande kvalitet, haft kompatibilitetsproblem mellan olika versioner och helt enkelt inte nödvändigtvis fungerat särskilt bra. För att förbättra dem ska de delvis bli skalbara på ett annat vis, och därmed kunna anpassas efter olika skärmar, launcher-program och hemskärmar. De ska även påverkas av "Material You" och kunna anpassas efter samma färgtema som resten av operativsystemet.

privacy.png

Google tar även ett blad ur Apples bok och lägger mer krut på integritetsinställningar. I notifikationsfältet tillkommer nya symboler som talar om för användaren om en applikation aktivt använder exempelvis telefonens kamera eller mikrofon.

Android 12 får även en ny meny med översikt över exakt vilka applikationer som har rättigheter till vad, där tanken är att det även ska bli enklare att hantera åtkomst för applikationer baserat på kategori istället för individuellt. Google introducerar även vad de kallar för "hibernation", där rättigheter automatiskt dras tillbaka för applikationer som inte använts på en lång tid, även om användaren godkänt det vid installation.

Utöver det sker också en modifiering av hur platsdata hanteras. Användare kan sedan tidigare välja bort att dela sin plats, dela sin plats endast när applikationen används, eller dela plats hela tiden. Nu införs även möjligheten att välja mellan exakt position och en mer generisk platsdata.

Android 12 finns redan nu som beta-version till Googles Pixel-telefoner samt några andra utvalda modeller från bland annat Asus och Oneplus. Det går att se vilka telefoner som stöds och ladda ned programvaran på Androids webbplats för utvecklare. En full lansering väntas ske i slutet av 2021, men då varje telefontillverkare anpassar operativsystemet efter sina enheter kan det variera baserat på modell.

Har du provat beta-versionen ännu?