Begränsad tillverkningskapacitet och högre efterfrågan är två bakomliggande orsaker till den påtagliga bristen på grafikkort, som varit ett faktum sedan AMD och Nvidia i höstas lyfte täcket av Radeon RX 6000- respektive Geforce RTX 3000-familjerna. En plats i en lång kölista eller snabbt köpfinger har hittills varit metoderna för att få tag på de nya korten.

Därför är elektronikhyllorna tomma – kretsbristen förklarad

När det kommer till riktpriserna som kommunicerats av de två bolagen har dessa i praktiken endast gällt för mycket begränsade volymer, medan såväl butiker som begagnatmarknaden nått betydligt högre nivåer. Tyska 3DCenter har under flera månader hållit ett öga på prisbilden för grafikkort i tyska butiker, och nu rapporteras att priserna ser ut att leta sig nedåt.

AMD-nVidia-Retail-Price-Trend-2021-v2.png

Bildkälla: 3DCenter

Tekniksajten gestaltar utvecklingen i ett linjediagram där nedslag i både AMD:s och Nvidias senaste serier syns. Varje datapunkt är ett genomsnitt baserat på förhållandet mellan lägsta pris och riktpris för respektive modell, varför trenden inte gäller alla grafikkort i en serie i samma utsträckning. Rent konkret tittar 3DCenter på Radeon RX 6900 XT, RX 6800 XT, RX 6800 samt RX 6700 XT, vid sidan av Geforce RTX 3090, RTX 3080, RTX 3070, RTX 3060 Ti, RTX 3060 samt nytillskotten RTX 3080 Ti och RTX 3070 Ti – som av förklarliga skäl endast finns med i den senaste datapunkten.

I grafen syns att AMD-korten toppade i början av maj, med snittpris på drygt dubbla riktpriset. Nvidias toppnotering är tre gånger riktpris och syns i mitten av maj, men 3DCenter menar nu att nivåerna ligger på förhållandevis blygsamma 81 respektive 91 procent högre än rekommenderat. Värt att ha i åtanke är att Nvidias skarpa prisras förstärks av att de två nylanserade Ti-märkta korten i samband med släpp sålts till riktpris, i små volymer.

Prisutveckling.png

Bildkälla: 3DCenter

Prisutveckling 2.png

Bildkälla: 3DCenter

I tabellform presenterar 3DCenter utvecklingen för respektive grafikkort och poängsätter därtill tillgängligheten. På AMD-sidan utmärker sig Radeon RX 6900 XT och RX 6700 XT som med priser närmast de rekommenderade, med påslag om 59 respektive 67 procent. Toppkortet Geforce RTX 3090 och RTX 3080 Ti sticker ut i det gröna lägret, med 40 samt 32 procent över riktpris. Sett till tillgänglighet anses Nvidia ha ett försprång, men det är fortsatt en svår utmaning att komma över ett grafikkort utan tur eller en köplats.

Det återstår att se om den dalande prisutvecklingen även letar sig över till den svenska marknaden framöver, samt om den håller i sig. Tidigare rapporter från både analytiker och Nvidia talar för skral tillgång året ut, medan Asrock nyligen presenterade en mer optimistisk prognos om billigare grafikkort till årets tredje kvartal.

Har du fått tag på ett grafikkort av senaste snitt? Hur nära riktpris landade notan på? Dela med dig kommentarstråden!