Lanseringsdatumet för DICE nästa titel Battlefield 2042 närmar sig med stormsteg. Spelet är utvecklat i samarbete med Nvidia, vilket bland annat innebär särskilda anpassningar och stöd för Nvidia-relaterade funktioner som uppskalning med DLSS och minskad latens med Nvidia Reflex.

Nu visar de ett smakprov på hur spelets ray tracing ser ut, vilket även avslöjas vara varianten Ray Traced Ambient Occlusion (RTAO). Med RTAO beräknas och adderas skuggor där de naturligt bör falla i relation till objektet, där Nvidia ger exemplet mellan en spelkaraktär och en vägg. Precis som andra varianter av ray tracing är det tungdrivet, specifikt RTAO har dock tidigare mött viss kritik för att ge en förhållandevis liten visuell skillnad i förhållande till prestandan som krävs för att applicera det.

RTX off 1.png

Utan ray tracing

RTX on 1.png

Med ray tracing

Detta ser även ut att återspeglas något i den video som publicerats, där FPS märkbart sjunker vid flertalet tillfällen, något som även uppmärksammas ordentligt i videons kommentarsfält på Youtube. Det är dock svårt att avgöra om detta faktiskt är relaterat till att ray tracing är påslaget, då videon ser ut att blanda gameplay med tidigare inspelade klipp och mellansekvenser. Med det sagt är det fortfarande skillnad på skuggornas kvalitet, något som syns extra tydligt på de stillbilder med reglage som finns att se på Nvidias webbplats.

Battlefield 2042 lanseras den 19 november till PC, Playstation 5, Xbox Series X/S, Playstation 4 och Xbox One. Ray tracing ser ut att bli exklusivt på PC-plattformen och kommer att fungera på alla grafikkort med stöd för DirectX Raytracing (DXR).

Läs mer om Battlefield 2042: