I januari 2022 började de första uppgifterna om Roborock S7 Max V läcka ut på nätet. Det som stod klart var att Roborock satsar stort på att kombinera både moppning och artificiell intelligens, där den nya modellen ärver AI-funktionaliteten från sin föregångare, Roborock S6 Max V.

Bland förbättringarna listas även bättre navigering med hjälp av kamera, kartläggning av ytor och prioriterade städrutiner. Därtill ska roboten kunna känna igen olika föremål och bättre undvika trappor och avsatser. Själva dammsugaren har även den uppgraderats, med dubbel sugstyrka och nya borstar.

Skärmbild 2022-01-04 111825.png

Något som gör återkomst är även basstationerna för självtömning, som får sällskap av en ny variant som klarar av att byta skurvatten, vilket ger val om tre olika dammsugarpaket. Det är alltså ingen skillnad mellan själva robotdammsugarna i de olika paketen, utan det är endast vilken basstation som medföljer som skiljer S7 Max V-modellerna åt. I januari saknades dock pris och lanseringsdatum, något som nu letat sig ut för två av tre modeller.

Modell

Funktioner

Pris

Roborock S6 Max V

AI-funktioner

4 299 kronor

Roborock S7

Moppning

4 999 kronor

Roborock S7 Plus

Moppning
Självtömmande basstation (damm)

7 990 kronor

Roborock S7 Max V

Moppning
AI-funktioner

8 490 kronor

Roborock S7 Max V Plus

Moppning
AI-funktioner
Självtömmande basstation (damm)

10 490 kronor

Roborock S7 Max V Ultra

Moppning
AI-funktioner
Självtömmande basstation (damm och vatten)

1 399 euro*

*Svenskt pris saknas för S7 Max V Ultra

De två modeller som fått svenska priser är S7 Max V, samt S7 Max V Plus. Det förstnämnda är ett paket med endast själva robotdammsugaren, samt en basstation för laddning. Med Plus-varianten ingår även en station för att tömma dammbehållaren, vilken ser ut att vara identisk den station som introducerades med S7 Plus. Prislappen landar hos svenska återförsäljare på 8 490 respektive 10 490 kronor, vilket är en bra bit högre än vad de äldre S6- och S7-modellerna ligger på i nuläget.

Jämfört med lanseringspriserna är det dock inte riktigt lika stor skillnad. Första generationens Roborock S7 kostade 5 490 kronor vid lansering, det vill säga tre tusenlappar mindre än nya S7 Max V. Skillnaden är liknande för Plus-varianterna, där S7 Plus legat strax under 8 000 kronor sedan varianten introducerades i somras.

Både S7 Max V och S7 Max V Plus väntas rulla in hos återförsäljare från den 5 april. Det är dock för tillfället inte känt när nya basstationen och dammsugarpaketet S7 Max V Ultra anländer och modellen har inte heller fått något svenskt pris ännu. Det rekommenderade priset för europeiska marknaden är dock 1 399 euro, vilket innebär att den svenska prislappen sannolikt slutar någonstans norr om 14 000 kronor.