För några veckor sedan introducerade AMD Radeon Super Resolution (RSR) och uppdaterade både programsviten Radeon Software samt grafikdrivrutiner med tillägget. I samband med detta började det trilla in rapporter från användare vars Ryzen-processorer mystiskt överklockats, utan att användare själva ändrat några inställningar.

Problemet uppstår bara för användare med både grafikkort och processor från AMD, och den gemensamma nämnaren spårades relativt snabbt vara AMD:s programsvit och de nya drivrutinerna. Nu bekräftas problemet även av AMD, som meddelar att informationen stämmer och att ett problem med mjukvaran ligger bakom otillåten överklockning.

I Radeon Software finns sedan en tid tillbaka integrerade verktyg för att överklocka både grafikkort och processorer, för den som inte vill mixtra direkt i BIOS. Detta är tänkt att göra processen smidigare för de med AMD-hårdvara på båda fronter genom att kunna göra allt i ett gränssnitt. Programvaran ändrar sedan inställningarna i BIOS åt användaren.

Sedan senaste uppdateringen ser detta ut att ske även när något endast relaterat till grafikkortet ändras, utan att uppmärksamma användare om ändringar för processorn. Även om exempelvis aktivering av funktioner som Precision Boost Overdrive (PBO), som automatiskt justerar spänning och klockfrekvens, sannolikt inte riskerar skada processorn kan det vara olämpligt av andra skäl. Appliceras det utan användarens vetskap kan det exempelvis resultera i högre temperaturer än vad den aktuella kylaren är dimensionerad för. Det kan även resultera i blåskärmar eller andra generellt sett ofarliga men besvärliga problem.

I teorin bryter överklockning generellt sett även mot AMD:s garantivillkor. Det är dock i praktiken svårt att bevisa att en processor under kortare tid haft exempelvis PBO aktiverat. Att användare plötsligt skulle stå utan garanti är därmed inte särskilt sannolikt, särskilt inte eftersom AMD bekräftat att det är bolagets mjukvara som ligger bakom den olovliga överklockningen.

AMD uppmärksammar buggen i listan över kända fel i senaste versionen, AMD Software: Adrenalin Edition 22.4.1. Det är inte åtgärdat från AMD:s sida ännu, däremot kan användare ta hjälp av Radeon Software Slimmer för att tillfälligt radera tillägget "Ryzen Master", som behövs för att överklockningsfunktionerna ska fungera.

Har du upplevt problem med mystiskt överklockad processor de senaste veckorna?