Sedan IKEA introducerade sina produkter för smarta hem har det utan tvekan växt till några av de mest populära på marknaden, bland annat till följd av förhållandevis låga priser jämfört med många av deras konkurrenter. Nu ryktas det att möbeljätten har en ny gateway på väg, som ska ersätta den lite ålderstigna Trådfri modellen. Information via tyska Iphone-ticker tyder på att den nya modellen ska heta Dirigera och den kommer att få ett flertal nya finesser.

Även om det är okänt i dagsläget vad som sitter på insidan av Dirigera, har sidan fått tag i bilder på den nya gateway-enheten, vilka gör det klart att det är en helt ny produkt det rör sig om. IKEA har tagit fram en mer diskret design, som ser ut att vara mycket tunnare, även om Dirigera kanske blir något större i omkrets än Trådfri. Strömmatningen ser ut att ske via USB Type-C och baserat på bilderna blir det möjligt att montera Dirigera på väggen med hjälp av en skruv.

ikea-tradfri-gateway-bild-ifun.de_.jpg
ikea-dirigera-hub-ifun.jpg

På ovansidan finns en statuslampa och den tyska manualen antyder att det finns ett laddbart batteri inuti Dirigera. Det är möjligt att IKEA efterliknar vad Samsung gjort med sin senaste gateway för Smartthings, där bolaget stoppat i ett backup-batteri utöver extern strömförsörjning. Dirigera uppges ha stöd för Zigbee 3.0, men väntas uppdateras med stöd för Matter vid ett senare tillfälle, eftersom standarden är något försenad. IKEA är sedan tidigare ett av företagen som står bakom utvecklingen av Matter.

IKEA i USA har också lyckats läcka en bild på Dirigera, vilken kan ses ovan. IKEA har hakat på trenden med att ha en liten tygbit med företagets logga på, fastsatt någonstans på produkten, vilket syns i en av bilder från Iphone-ticker. I övrigt får vi vänta tills IKEA släpper Dirigera för att få reda på fler detaljer.

Använder du IKEA Trådfri till ditt smarta hem?