Den svenska sommaren börjar nå sitt slut, och medan svenskarna njuter av årets sista mjukglassar blir temperaturerna så sakteliga svalare. Situationen ser dock annorlunda ut på andra delar av vår blå planet. Det gäller inte minst den kinesiska provinsen Sichuan, som på grund av en rejäl värmebölja och torka tvingas stänga kretsfabriker.

En rapport från China News (via Techspot) beskriver att provinsen Sichuan lider av akut elbrist, mitt i en värmebölja med temperaturer över 40 °C. Sjunkande vattennivåer har minskat elproduktionen från den viktiga vattenkraften, samtidigt som den maximala elbelastningen uppskattas vara 25 procent högre jämfört med förra året. För att lindra situationen bestämmer regeringen att stänga kretsfabriker mellan den 14 och 20 augusti.

Ett av de företag som påverkas är Intel, som driver två fabriker i provinsens huvudstad Chengdu. Under det förra kvartalet använde de två fabrikerna drygt 60 miljoner kilowattimmar energi. Bland andra företag som påverkas av nedstängningen finns elektronikföretaget Foxconn och biltillverkarna Toyota och Volkswagen.

Enligt Techspot ska en del av den förhöjda elanvändningen bero på utbredd användning av luftkonditionering för att komma undan värmeböljan. Om nedstängningen på något sätt påverkar lanseringen av Intels kommande Core 13000-serie "Raptor Lake" är i skrivande stund oklart.