Processorjätten Intel har sin största konkurrent på väl över ett decennium sedan AMD kom tillbaka som relevant aktör på x86-marknaden med arkitekturen Zen. Än så länge är slagfältet relativt fritt från andra aktörer, men underifrån kommer ARM med Apple och Qualcomm i spetsen. Mycket tyder på att det endast är en fråga om tid innan den tidigare ointagliga x86-muren bräcks.

Fördelen med ARM är att mikroarkitekturen inte släpar på bagaget hos åldrande x86 och längs vägen donats om i grunden. Det är därför en mer effektiv historia, något som märks inte minst på Apples egendesignade systemkretsar (SoC) i M-serien som kan möta både AMD och Intel prestandamässigt men till betydligt lägre effektåtgång.

From @Intel @MJHolthaus: Lunar Lake is a fresh ground-up design and CPU uArch, built with perf/watt in mind for mobile devices. More info at the financial disclosure on 26th. – Michelle Johnston Holthaus, konsumentchef på Intel

För att möta detta lägger x86-aktörerna allt mer fokus på just mobilitet och det står i centrum med Intels framtida processorfamilj "Lunar Lake". Detta enligt Michelle Johnston Holthaus, chef för Intels på konsumentsidan, som i samtal med Ian Cutress berättade att Lunar Lake är en "från grunden" ny arkitektur med fokus på energieffektivitet för bärbara enheter. Att det talas om något helt nytt är en stor nyhet då det tar många år och mycket resurser att utveckla en ny arkitektur, varför de i regel itereras på under många år.

Intel Lunar Lake ska produceras på tillverkningstekniken Intel 18A, vilket i traditionellt lingo motsvarar 1,8 nanometer, och blir likt kommande "Meteor Lake" en chiplet-design. Eftersom processorfamiljen ligger långt bort i tiden har Intel varit förtegna om detaljer, men har i alla fall avslöjat att Lunar Lake vid sidan om Intel 18A ska använda kretsar producerade av tredjepart och då mest sannolikt TSMC.

Intel-Meteor-Lake-Arrow-Lake-Lunar-Lake_-Hot-Chips-34_35.png

Samtidigt som Intel redan nu lättar på locket för Lunar Lake ligger processorfamiljen flera år fram i tiden. Näst på tur står Meteor Lake som tar klivet till tillverkning på Intel 4 och som i sin tur följs upp av Arrow Lake på Intel 20A. Ursprungligen var duon tänkt att lanseras under perioden 2023–2024, men då rapporter på senare tid talat om en försening av Meteor Lake till tidigt 2024 är det möjligt att det även påverkar utrullningen av Arrow Lake. Det skulle i sin tur kunna medföra att Lunar Lake släpps först 2025–2026.

Den som vill veta mer om framtida processorer och Lunar Lake behöver inte vänta länge, utan mer detaljer kring dessa ska avslöjas i samband med att Intel den 26 januari släpper sin finansiella rapport för fjärde kvartalet och helåret 2022.