Sökmotorer är en stor del av den moderna vardagen, med nära oändlig möjlighet att leta på information om alla möjliga ämnen. Baksidan med de stora möjligheterna är att sökresultaten kan innehålla känsligt innehåll, som kan vara olämpligt för exempelvis barn. Google löser det med funktionen Safe Search, som helt filtrerar bort sådana resultat. Nu visar sökjätten ett mellanting för den som vill dölja utan att ta bort.

Google presenterar suddiga sökresultat i samband med Safer Internet Day 2023. När våldsamt, naket eller blodigt innehåll dyker upp i sökresultaten ska det presenteras i suddiga versioner, istället för att tas bort helt. Den nya funktionen är en utvidgning av Safe Search och syftet är att skydda användare från att oavsiktligt springa på stötande innehåll.

Google Blur.jpeg

När Safe Search-funktionen lanseras ska den automatiskt aktiveras för alla användare, även sådana som tidigare stängt av Safe Search. Det går att stänga av i inställningarna, där användare kan välja mellan att visa, sudda ut eller filtrera bort känsligt innehåll. Konton som tillhör barn och är under föräldrakontroll blir utan möjligheten att ändra inställningen.

Google meddelar att utvecklingen av Safe Search är på väg och suddet ska lanseras skarpt om några månader. Tills dess kan exempelvis föräldrar som vill dölja stötande resultat av olika slag använda den existerande filtreringsfunktionen i Safe Search för att ta bort det helt.