Nostalgi i all ära, men Internet Explorer hör generellt sett inte hemma i kategorin "det var bättre förr". Microsofts kritiserade webbläsare höll under sina glansdagar cirka 95 procent av marknadsandelarna, men motvilja att implementera nya webbstandarder och konkurrens från nya moderna webbläsare fick slutligen Internet Explorer på fall. Trots det höll den sig kvar i 27 år, innan den slutligen avtackades sommaren 2022.

SweClockers minns Internet Explorer

I samband med den officiella pensionen inaktiverades Internet Explorer för flera Windows-versioner, däribland de vanliga konsumentinriktade versionerna av Windows 10. Programmet och dess filer raderades inte, men går inte att använda och dirigerar endast vidare till ersättaren Edge. Nu fortsätter Microsoft skrubba bort de sista spåren av den gamla trotjänaren, som stryks från nästan alla de Windows 10-versioner där kvarlevor återstår.

Precis som i somras inaktiveras webbläsaren och eventuella bokmärken, lösenord och övrig sparad data överförs till webbläsaren Edge. I januari 2023 rapporterade Statcounter att Internet Explorer står för ungefär 0,28 procent av den globala marknaden, inräknat samtliga möjliga plattformar. Det kvarstår därmed inte särskilt många som faktiskt använder webbläsaren och för de flesta vanliga användare försvann den redan förra året.

Trots det kvarstår några spikar innan kistan är förseglad och redo för jordsättning. Bland de Windows-versioner där reliken får leva kvar ännu ett tag till ingår bland annat Windows 8.1, Windows 10 Long-Term Servicing Channel (LTSC) och den åtminstone i Sverige sällan skådade Windows 10 China Government Edition. Därtill kvarstår ikoner och visuella representationer i flera versioner, vilka ska raderas till sommaren.