I slutet av februari rullade Microsoft ut en större uppdatering för Windows 11, mer specifikt uppdateringen som går under namnet "Moment 2". Den inkluderade allt från buggfixar till flera större nya funktioner, däribland videofunktion till skärmklippsverktyget, flikar i Notepad och nya sökfält med nya AI-berikade Bing integrerat.

Uppdateringen bar dock inte endast med sig guld och gröna skogar. Medan vissa problem ser ut att ha ställts till rätta introduceras ett par nya. Bland annat rapporterar flera användare att SSD-prestanda minskat ordentligt i samband med att de installerat den nya uppdateringen, med nära halverade läs- och skrivhastigheter i vissa fall.

slowdown.jpg

Vänster visar resultat med uppdateringen, höger visar resultat utan uppdateringen installerad.

Problemet har lyfts fram av bland annat Neowin, som även pekar på skärmdumpar från användare som dokumenterat hastigheter med hjälp av Crystal Disk Mark. Därtill citeras flera inlägg från användare som meddelar att de upplever att exempelvis laddtider i spel och tiden det tar att starta datorn ökat markant.

Exakt vad problemet beror på är inte klarlagt, men det ser främst ut att drabba användare med NVME-enheter. Att backa tillbaka till versionen innan uppdateringen rapporteras lösa det temporärt, det vill säga att avinstallera "Moment 2", även benämnd som version KB5023706.

Har du märkt någon prestandaskillnad med senaste Windows 11?