Från headset och kontorsstolar till chassin och primärminnen – det är få produkter som saknas i Corsairs sortiment. Företaget har sedan en tid också tagit klivet in på skärmmarknaden, där den böjbara 45-tumsskärmen Xeneon Flex fått mycket tid i rampljuset. Medan OLED-panel och möjlighet att växla mellan platt och välvd skärm kan locka många, är det ultrabreda 1440p-formatet och prislappen på drygt 24 000 kronor sådant som avskräcker en hel del.

Nu avtäcker Corsair en ny medlem i Xeneon-familjen, som skippar det böjbara men håller fast i den uppskattade paneltekniken. Nykomlingen heter Xeneon 27QHD240 OLED och namnet avslöjar de fyra viktigaste egenskaperna: En 27 tum stor OLED-modell med upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar och bilduppdateringsfrekvens om 240 Hz. Det är således en skärm som på papperet delar många egenskaper med LG Ultragear 27GR95QE, som av SweClockers testpilot nyligen fick ros för bilden och ris för priset.

Just priset är dock en detalj som Corsair inte delar med sig av i skrivande stund, men företaget är mer generöst med tekniska specifikationer. I vanlig ordning innebär OLED låg responstid och stora kontraster, detaljer Corsair specificerar till 0,03 millisekunder samt 1:1 500 000. Detta ackompanjeras av HDR10-stöd, 98,5 procent av DCI-P3-färgrymden samt maximal ljusstyrka om 1 000 cd/m² (nits). Vidare stöds adaptiv bildsynkronisering genom AMD Freesync Premium, samt Nvidia G-Sync.

Xeneon 3.jpg

Xeneon 27QHD240 OLED levereras med ett brett, triangelsmyckat stativ med V-formad fot, ett stativ som möjliggör rotation, lutning och 100 mm höjdjustering. Det är tillverkat i samma svarta plast som skärmens baksida, där de fyra bildingångarna huserar. Samtliga är riktade rakt bakåt och består av dubbla HDMI 2.1, en Displayport 1.4, samt en USB Type-C med Display alt-mode. Kvartetten flankeras av en USB-hubb bestående av fyra USB Type-A och en Type-C.

Avslutningsvis förklarar Corsair att skärmen lånar funktioner kopplade till att motverka inbränning från den böjbara syskonmodellen. Dessa följs av tre års garanti för döda pixlar och inbränning. Som nämnt är priset för kalaset okänt, men landar rimligtvis i samma härad som nämnda LG-modell, vilket är 1 000 USD eller runt 14 000 kronor i Sverige. Xeneon 27QHD240 OLED dyker upp i Corsairs webbutik och hos vissa återförsäljare under maj månad.