I veckan har den senaste generationens grafikarkitekturer från både AMD och Nvidia tagit sina första kliv mot mellanklassen, vilket innebär fokus på spelande i 1080p-upplösning och tillhörande prislappar under 5 000 kronor. Pris- och prestandamässigt spelar Nvidias Geforce RTX 4060 Ti i en något högre liga än AMD:s färska Radeon RX 7600, men balansen mellan pris och prestanda hos den senare överträffar i dagsläget förstnämnda Geforce-alternativet.

AMD Radeon RX 7600 – bra prestanda för pengarna

Medan SweClockers testlabb slår fast att referensutförandet av Radeon RX 7600 levereras med en helt okej kylarlösning, uppmärksammas att kortet inte nödvändigtvis gör plats för alla strömkontakter. I ett uttalande till Techpowerup menar AMD att detta kompatibilitetsproblem är ur världen när referensmodellen väl når butik "under de kommande veckorna".

Det observerade kontaktproblemet ligger i referensmodellens baksida, som vid 8-pinnars PCI Express-kontakten för ström har ett utskuret hål för kontaktens snäppfästen. De kontakter som istället är delade i 6+2-utförande, eller helt enkelt har ett biffigare snäppfäste, förhindras att tryckas i botten. Dålig kontakt är inte oproblematiskt, något som i höstas blev tydligt med glappande 12VHPVR-kontakter.

Sannolikt levereras Radeon RX 7600-korten med en omarbetad täckplåt, och kunder behöver därmed inte oroa sig för brandrisk och inte heller slita fram verktygslådan för egna modifieringar. Det återstår att se vad AMD:s vaga tidsangivelse innebär, men när bolagets digitala butiksdörrar öppnas utlovas god tillgång på korten. Fram till dess kan partnermodeller köpas från svenska återförsäljare, även om utbudet inte är enormt.