Det senaste decenniet har antalet VPN-tjänster växt till en ibland svårnavigerad djungel, men i takt med expansionen ökar medvetenheten om vad det är för något. I en undersökning utförd av Nord VPN, som bland annat tillfrågat 1 000 svenska internetanvändare, framgår att drygt 60 procent vet vad en VPN-tjänst är.

Användningsområdena är många, men i grunden fungerar de likadant. Genom att skicka all trafik genom en krypterad tunnel till en VPN-server är det möjligt att dölja information för eventuella mellanhänder. Trots att över hälften har kännedom om det är det betydligt färre som faktiskt använder det – bara 21 procent svarar att de brukar ansluta via en VPN-tjänst.

Det svenska resultatet är det näst lägsta i undersökningen, som totalt omfattar 18 olika länder. Bara Japan låg lägre, med en total om endast 8 procent. Allra högst ligger Hongkong, där över 50 procent använder en VPN-tjänst. Snittet över alla 18 länder ligger däremot lite närmare det svenska resultatet, med 28 procent totalt.

vpnstatistik.png

Betald VPN och företags-VPN är de två vanligast förekommande alternativen.

Bland de användare som har en VPN är det nästan hälften som använder en företagstjänst, medan 41 procent använder en betald tjänst för privat bruk. En lite mindre andel om 17,5 procent använder gratistjänster, medan 2,4 procent bara använder gratis testperioder.

Enligt undersökningen är de typiska VPN-användarna i Sverige män i åldersgruppen 25–44 år. Något som utmärkte sig ställt mot övriga länder var dock att det i det svenska urvalet var betydligt fler låginkomsttagare och personer i åldersgruppen 45–64 år som använder VPN-tjänster.

Använder du en VPN-tjänst?