Böjbara OLED-paneler har funnits i många år nu, där dessa har populariserats för bruk ihop med mobiltelefoner som Samsungs Galaxy Fold och Googles Pixel Fold. Det finns dock flera applikationsområden för panelkonceptet som exempelvis tv-apparater, bildskärmar och bärbara datorer. Panelmakaren LG Display utannonserar nu att de tar sikte på den sistnämnda produktgruppen och påbörjar masstillverkningen av en ny böjbar OLED-panel.

Lenovo-X1-Fold-2.jpg

Lenovo Thinkpad X1 Fold använde en 13-tumsvariant av den böjbara OLED-skärmen.

Den färska OLED-panelen tillverkas i skärmstorleken 17-tum och har en upplösning på 2 560 × 1 920 pixlar – något som ger ett bildförhållande på 4:3 när panelen är helt utfälld och används som exempelvis en surfplatta. När den är delvis utfälld för mer traditionellt bruk med ett tangentbord på den undre delen ger den övre delen av panelen upplösningen 1 920 × 1 280 pixlar och ett bildförhållande på 3:2. Helt ihopfälld har panelen en krökningsradie på 3R, vilket ihop med nya materialval ska minimera att veck uppstår på bildytan.

LG Display är inte nybörjare när det kommer till böjbara OLED-paneler för bärbara datorer, då de bland annat levererade en skärmlösning på 13-tum till Lenovos Thinkpad X1 Fold år 2020. Enligt bolaget fortskrider tillverkningen som planerat av den nya panelen och därför bör den dyka upp i en ny skörd av bärbara datorer med böjbar skärm senare under året.