Det stormar fortsatt kring EU-förslaget Chat Control 2.0, ett förslag som vill införa obligatorisk övervakning av digitala kommunikationstjänster i syfte att stoppa sexuellt utnyttjande av barn och unga. Under morgonen röstade EU-parlamentets Libe-utskott fram ett kompromissförslag, som tar kraftigt avstånd till flera punkter.
Mycket av kritiken mot Chat Control 2.0 rör den del av förslaget som menar att även end-to-end-krypterad kommunikation måste kunna genomsökas. Det är något som i praktiken kräver att plattformarna implementerar någon form av bakdörr – en metod som såväl säkerhetsexperter som människorättsorganisationer anser öppnar för massövervakning och allvarliga risker både ur säkerhets- och integritetsaspekter.
Vill inte förbjuda end-to-end-kryptering
Förslaget från Libe-utskottet röstades fram med majoritet och stödet är partiöverskridande. Det handlar om ett reviderat lagförslag, där en av de viktigaste förändringarna gäller just krypteringsfrågan. När SweClockers slår en signal till IT-säkerhetsspecialisten Karl Emil Nikka pekar han ut två förändringar som särskilt viktiga.
Det ena är att det enligt kompromissförslaget inte är tillåtet att förbjuda end-to-end-kryptering. Det andra, och kanske ännu viktigare, är att det därtill inte är tillåtet att underminera dess funktion. Det skulle innebära att lösningar som exempelvis bakdörrar i praktiken inte blir tillåtet. Utöver det sker också förändringar gällande krav på åldersverifiering. Några frågetecken kvarstår, men förslaget ser ut att stryka tidigare krav på åldersgräns och legitimering för att använda kommunikationstjänster.
Förändringarna beskrivs som ett stort och viktigt steg, men processen är långt från över. Beslutet betyder i praktiken endast att det blir utgångspunkten för EU-parlamentet i nästkommande steg. Det kvarstår förhandlingar med såväl ministerrådet som EU-kommissionen, där ministerrådet fortfarande backar originalförslaget. Det är således ingen garanti för att förändringen genomförs.
I Sverige är det åtta partier som påverkar riksdagens EU-nämnd och således Sveriges position i ministerrådet. I skrivande stund har Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ställt sig mot originalförslaget. Socialdemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna förespråkar det på hemmaplan, men det bör noteras att de tre sistnämndas EU-parlamentariker går mot partilinjen. Det råder viss oklarhet kring Sverigedemokraterna, som uttryckt kritik men trots det ser ut att stödja regeringslinjen för Chat Control 2.0.