Att skicka SMS mellan en Iphone och en Android-telefon kan vara en frustrerande historia, åtminstone om det rör sig om mer än text. Nu förvånar Apple och i ett uttalande till 9to5mac bekräftas att de planerar förbättra de och under nästa år inför de stöd för Rich Communication Services (RCS) i IOS och Iphone.

Nothing utmanar Iphone med eget Imessage-stöd

RCS är ett kommunikationsprotokoll framtagen av GSM Association, även kallade GSMA. Med RCS-stöd är det numera bland annat möjligt att skicka gruppmeddelanden, dela filer och skicka högupplösta bilder och videoklipp.Det sistnämnda är något som i nuläget fungerar dåligt vid kommunikation mellan Android och IOS, där begränsningarna med traditionella MMS generellt sett innebär väldigt lågupplösta och komprimerade bilder.

Föga förvånande är Google ett av de stora bolag som anammat RCS. De senaste åren har konkurrenten delat ut ett antal kängor till Apple, både på nätet och i riktiga världen. Senast i september i år var det hårda ord på sociala medier, där Google menade att en Iphone utan RCS var att likställa med en gammal personsökare.

Genom att implementera RCS i en kommande uppdatering blir stödet jämförbart det som finns mellan olika Android-enheter. Det betyder däremot inte att Apple släpper in andra i Imessage, utan de "blå bubblorna" är fortsatt exklusiva för Apples enheter. Det krävs därtill att mobiloperatörerna stödjer funktionen för att det ska fungera fullt ut. Exakt när uppdateringen anländer återstår att se.