Plötsligt stormar det kring årets kanske mest hajpade företag, Open AI. Under fredagen röstade företagets styrelse för att avskeda den frispråkiga och karismatiska VD:n Sam Altman med omedelbar verkan.

Styrelsen fattade beslutet efter att ha kommit fram till att Sam Altman "inte har varit genomgående ärlig i sin kommunikation med styrelsen, vilket har hindrat styrelsen att utföra sitt jobb". Styrelsemedlemmarna fann att de inte längre kan lita på att han kan leda företaget, skriver The Verge. Nyheten var helt oväntad även för nära samarbetspartner som Microsoft och för personalen på företaget.

Även styrelseordföranden Greg Brockman har petats av övriga styrelsemedlemmar, och fick enligt ett inlägg på X reda på det samtidigt som Sam Altman, bara minuter innan företaget publicerade nyheten i ett blogginlägg. Ilya Sutskever, Open AI:s vetenskapliga chef, var den som fick jobbet att meddela styrelsens beslut till de båda.

Det har varit lite som att läsa min egen dödsannons medan jag fortfarande är i livet. – Sam Altman, tidigare VD på Open AI

Open AI:s styrelse har utsett företagets teknikdirektör Mira Murati till tillfällig VD. Sam Altman kommenterade under morgonen svensk tid sitt avsked och reaktionerna i ett inlägg på X: