Enligt en rapport i The Information planerar Microsoft och Open AI att tillsammans bygga en ny superdator för AI med kodnamn ”Stargate”. Datacentret ska ha ett projicerat pris på över en biljon kronor. Siffran kommer från två anonyma källor, en som ska ha hört den i ett samtal med Open AI:s vd Sam Altman och en som ska ha sett några av Microsofts tidiga kostnadskalkyler.

Stargate är den femte och sista fasen i ett övergripande projekt att bygga upp en AI-infrastruktur i USA. En mindre men ändå rejält tilltagen AI-superdator ska tas i bruk av Open AI redan 2026, medan Stargate ska slås på 2028.

Att superdatorn kan kosta så ofantligt mycket har delvis med priserna på AI-hårdvara att göra. Nvidias nya B200-krets kostar mellan 30 000 och 40 000 dollar styck i USA. Microsoft har tagit fram en egen AI-krets kallad Maia, men The Information skriver att Stargate ska designas för att kunna använda hårdvara från olika leverantörer.

Rapporten påstår även att Stargate kan drivas av ett eget kärnkraftverk, eftersom det ”inte går” att driva på konventionellt sätt. Om det innebär att Microsoft och Open AI själva ska bygga kraftverk tillsammans med någon existerande operatör eller hur det annars ska gå till framgår inte.