San Francisco med omnejd är födelseplats för många av de företag och tekniska landvinningar som ligger bakom den moderna, uppkopplade världen. Staden har ett för USA ovanligt välutbyggt lokaltrafiksystem med bland annat tunnelbana. I en nyhet som lär förvåna en och annan i Silicon Valley visar det sig nu att tunnelbanan i fråga är helt beroende av ett datorsystem som installerades 1998 och använder disketter.

Varje dag måste systemet uppdateras via tre disketter, rapporterar lokala tv-kanalen ABC7 News. Jeffrey Tumlin, chef på lokaltrafikbolaget SFMTA, förklarar för tv-kanalens reporter att systemet infördes ”i en era då datorer inte hade hårddiskar”. Det stämmer så klart inte, då hårddiskar har varit standard sedan slutet av 1980-talet, men SFMTA:s system är i vilket fall som helst diskettbaserat.

Än värre är det för San Francisco-borna. Jeffrey Tumlin säger nämligen att SFMTA inte räknar med att kunna införa ett uppdaterat, modernt system förrän i mitten av 2030-talet, och han är rädd att disketterna kommer drabbas av ett ”katastrofalt fel” innan dess. Trots att SFMTA hela tiden har vetat att systemet är designat att hålla i 20–25 år har det inte ens inlett arbetet att byta ut det.

Det framgår inte av rapporten varför det inte går att duplicera disketterna och kontrollera dataintegriteten, men SFMTA säger till ABC7 att varje ändring är en risk som måste vägas mot risken att systemet havererar av sig självt. Eftersom det fungerar idag och är nödvändigt för att tågen ska gå finns ingen orsak att göra något än.

Läs mer: Japan slopar krav på disketter för att lagra dokument