Prestanda, Lucid Logix Virtu

Trots att grafikväxlingen Virtu från Lucid Logix är högintressant på papperet är det siffror och användarupplevelse som gäller när allt kommer till kritan. För att se om tekniken håller måttet pressas systemet med några snabba prestandatester.

I testmjukvaran 3DMark 11 uppvisas mycket intressanta resultat. Med Virtu i D-läget, alltså skärmanslutning genom det externa grafikkortet, är prestandaförlusten obefintlig. Det innebär fullt blås i spel och applikationer, precis som när funktionen inaktiveras.

När I-läget används målas dock ett radikalt annorlunda scenario upp. Prestandan reduceras till endast en bråkdel av tidigare värde och landar i nivå med grafikkort som Radeon HD 5670.

I strategispelet Shogun 2 med en färsk DirectX 11-patch i bagaget målas ett välbekant scenario upp. Med D-läget aktivt är prestandaförlusten obefintlig, och systemets Radeon HD 6970 får sträcka på benen i vanlig ordning.

Med I-läget aktivt blir upplevelsen om möjligt ännu sämre än vid 3DMark 11-testet. Trots idogt pillande vägrar spelet att starta som det ska, då Virtu-teknikens delade minnesbuffer helt enkelt inte räcker till.

Strömförbrukning

Med två snabba prestandatester avklarade är det dags att titta på systemets strömförbrukning. En av de mest omtalade fördelarna med Virtu är just lägre energiåtgång, speciellt då systemet är i vila eller under låg belastning.

Med siffrorna i hand kan vi konstatera att det är en sanning med modifikation. Åter igen är det I-läget som är boven i dramat genom att visa upp aningen högre värden jämfört med de både andra metoderna.

Resultatet är egentligen inte överraskande och går i linje med vad som diskuterats på förhand. Med Virtu i I-läget används både den interna grafikprocessorn samt ett externt grafikkort samtidigt, och då det sistnämnda inte kan slås av helt ökar strömförbrukningen en smula istället för att minska.

Energiåtgång vid normalbelastning

Förbrukning i vila är dock inte hela sanningen, ofta används systemet till i alla fall någon aktivitet. För att verkligen ge Virtu chansen att glänsa simuleras därför en "standardbelastning", ungefär vad en vanlig användare kan tänkas syssla med. Testet innefattar två intensiva webbplatser öppna samtidigt som ett grafikaccelererat videoklipp rullar i förgrunden.

vlc.png
mpc.PNG

Här tar det dock stopp redan i dörröppningen, och några vettiga värden går inte att hämta. Med Virtu i I-läget tvärvägrar två populära videospelare att köra det h264-kodade videoklippet ordentligt, trots pillande med alla tänkbara inställningar. Det enda sättet att få ordning på uppspelningen är genom att inaktivera GPU-acceleration eller använda D-läget, något som mer eller mindre tar bort poängen med funktionen.