Holländska Nexus är kanske mest känt för karaktäristiska vita och inte minst tysta fläktar. I det övriga sortimentet återfinns dock allt ifrån processorkylare, nätdelar och givetvis datorlådor. Senast ut är en ny modell i den relativt färska serien Prominent som ska erbjuda allt ifrån låg ljudnivå till goda expansionsmöjligheter.

ProminentR.jpg
ProminentR_side.jpg
ProminentR_front.jpg
ProminentR_back.jpg
ProminentR_allsideopen.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

ATX, Micro ATX

Dimensioner (B×H×D)

212 x 505 x 530 mm

Vikt

-

Material

Stål, plast

5,25"-platser

4 st.

3,5”-platser

6 st.

2,5”-platser

6 st. (delar vaggor med 3,5")

Fläktplatser

3 st. 140/120 mm, 3 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

2 st. 120 mm

Platser för expansionskort

8 st.

Anslutningar

2 st. USB 2.0, 1 st. USB 3.0, 1 st. ESATA, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Lägsta pris

Nexus Prominent R är ett chassi i storleksordningen miditower som huvudsakligen är tillverkad i stål med undantag för vissa plastdetaljer. I princip hela frontpanelen är uppbyggd av ett "mesh"-galler som effektivt kan släppa igenom luft till chassits insug. Bakom panelen återfinns två platser för 120 millimeters-fläktar samt ett luftfilter som går att rengöra. I chassits topp finns det gott om portar i form av 2 st. USB 2.0, 1 st. USB 3.0, 1 st. ESATA samt in och utgångar för ljud. Som grädde på moset bjuder även Nexus på en hotswap-plats för en SATA-enhet.

I ljuddämpade syfte har chassits sidopaneler bestyckats med skumgummimattor som till en viss del motverkar vibrationer och resonanser. Insidan ger ett relativt rymligt intryck, med plats för grafikkort i 30 centimeters-klassen samt goda ventilationsmöjligheter. Bortsett från de två fläktplatserna i fronten finns det ytterligare fyra platser varav två av dessa sitter i taket med radiatormontering i åtanke. För att enklare kunna ansluta fläktarna till en strömkälla sitter ett kretskort monterat centralt i chassit med anslutning för upp till sex stycken fläktar.

På lagringsfronten finns det plats för 6 st. 3,5"-enheter som monteras i plastvaggor med snabbfästen. Den som önskar kan även montera 2,5"-enheter i dessa vaggor med hjälp av skruvar. De två burarna som vaggorna sitter i går att ta bort för att ge mer utrymme åt exempelvis väldigt långa grafikkort. Utrymme för kabeldragning samt hål för genomdragning finns utplacerat strategiskt på moderkortsplåten.

Testresultat och sammanfattning

Vid den första anblicken ser Nexus Prominent R ut att vara en lovande datorlåda. Modellen håller hög standard när det kommer till byggkvalitet och rent funktionsmässigt är konstruktionen genomtänkt.

Det finns dock ett antal punkter som får det hela på fall. Allra mest problematiskt är de plastiga hårddiskvaggorna som sitter löst i vaggorna och får vibrationer att fortplanta sig genom chassit. Snabbfästena för 5,25"-enheter och instickskort dras dessutom med liknande problem – skruvar är helt klart att föredra i dessa fall.

Slutligen finns det inte särskilt mycket plats bakom moderkortsplåten, vilket gör det svårt att få till en elegant kabeldraging. Det blir inte heller bättre av att den ljuddämpande skumgummimattan tar upp ytterligare plats i området.

Sammanfattningsvis är Nexus Prominent R ett chassi med potential på pappret men som faller platt på marken på grund av tveksamma materialval och åtskilliga designmissar. I prisklassen runt tusen kronor finns helt enkelt bättre alternativ.

Fördelar:

  • I det stora hela god byggkvalitet

  • God ventilation

  • Bra anslutningsmöjligheter

Nackdelar:

  • Värdelösa hårddiskvaggor

  • Plastiga snabbfästen

  • Dåligt med utrymme för kabeldragning