Slutsats

Asus gör ett väldigt intressant drag när de lanserar Geforce GTX 670 DirectCU Mini och öppnar upp en helt ny prestandaklass för extremt kompakta byggen. Där många har väntat på att någon helt enkelt ska utnyttja det korta kretskortet från Nvidias referensmodell på ett mer effektivt sätt, tar Asus detta till en ny nivå med en skräddarsydd layout och påkostade komponenter utan att för den delen tumma på den krympta storleken.

IMG_6133.jpg

Det riktiga paradnumret med kortet, och det som ens möjliggör att modellen existerar, är dock företagets nya DirectCU-kylare. Asus har har arbetat väldigt duktigt med den lilla yta som finns att disponera och lyckas producera en kyllösning som både kyler bra och håller humana ljudnivåer. Den är inte riktigt i samma division som de fullstora modellerna, men sett till storleken är det ett riktigt imponerande bygge.

Den största frågan är egentligen vem det här kortet riktar sig till. Tar man en titt på de chassin som finns tillgängliga i dagsläget för exempelvis Mini ITX-moderkort är nästan samtliga anpassade efter relativt långa grafikkort. Asus själva hävdar att de är i diskussion med en rad chassitillverkare och att det inte kommer att dröja länge innan vi får se chassin anpassade efter grafikkort i den här längden.

Sammanfattningsvis är Asus Geforce GTX 670 DirectCU Mini ett nyskapande och trevligt grafikkort. Med en prislapp på cirka 3 595 kr landar modellen något över företagets fullstora DirectCU II-modeller, vilket kan vara värt för den som verkligen vill bygga litet. Är man på jakt efter ett högpresterande grafikkort och har väldigt snäva utrymmeskrav kan vi därför varmt rekommendera Asus nya minsting.

Extremt kompakta mått kombinerat med hög prestanda och en effektiv kylare gör Asus Geforce GTX 670 DirectCU Mini till en utmärkt produkt.

Fördelar:

  • Hög prestanda i kompakt format

  • Effektiv och relativt tyst kylare

  • God överklockningspotential

Nackdelar:

  • Snål fabriksöverklockning

Cirkapris vid publicering: 3 595 kr

Asus Geforce GTX 670 DirectCU Mini ska finnas i handeln mot slutet av april.