Likt den första generationen får Surface Pro 2 upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar. Medan den upplösningen under året blivit vardagsmat för bärbara datorer i det övre segmentet är det oftast i kombination med en 13,3-tumsskärm.
Full HD-upplösningen i kombination med 10,6 tum ger en punkttäthet på 208 ppi, vilket inte är särskilt långt från Asus Zenbook UX301 eller för den delen Apple Macbook Pro Retina 13 tum och 15 tum. Det här gör att vi i många fall inte noterar de individuella pixlarna vid användning. För den som vill går de däremot att urskilja, i synnerhet när man tittar på enskilda bokstäver i ett textstycke.
Med hög punkttäthet följer även en av de stora svagheterna i Windows, vilket är bildskalningen. Som standard är Surface Pro 2 inställd på 150 procent, vilket i många applikationer ger upphov till oskärpa i gränssnitt såväl som text. Nere på 125 procent är det inte ett lika stort problem, men det är fortfarande i många fall tydligt. Här går dock smärtgränsen för vad vi finner användbart, då allt blir extremt litet nere på 100 procent.
Som sig bör är betraktingsvinklarna bra med en PLS-panel från Samsung och vi har ingenting att anmärka på här. Det går att observera en synbar kontrastförlust när vi tittar ur snäva vinklar och skarpt snett uppifrån, men i båda fallen handlar det om orealistiska scenarion.
Den blanka skärmen ger inte upphov till lika mycket reflektioner som många andra enheter på marknaden. Kombinerat med hög ljusstyrka gör det Surface Pro 2 till en av de bättre kandidaterna för utomhusbruk. Det här bör vara tillräckligt för att använda enheten i alla "normala" situationer i kombination med sund förnuft – att sitta med solen i ryggen och försöka använda den går således bort.
Kontrastförhållandet och svärtan ligger på bra nivåer, likaså färgåtergivningen, som enligt Microsoft ska vara 46 procent bättre än föregångaren. Medan vi saknar någon större erfarenhet av första Surface Pro ser färgerna bra ut på denna. De användare som ställer högre krav på skärmen än vad Microsoft levererar från fabrik har sannolikt även tillgång till profileringsverktyg.
Ljusfördelningen är inte den bästa, men precis som många andra testade enheter är det mer ett akademiskt värde och någonting som inte märks av vid användning. Vitbalansen är något blå, men det är någonting endast ett tränat öga märker av och om så är fallet tror vi ännu en gång att rätt profileringsverktyg för att justera det värsta finns till hands.