Cooler Master Mastercase Maker 5t

cm_mm5t-1.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

242 × 574 × 544 mm

Vikt

13,5 kg

Material

Stål, plast

5,25"-platser

2 st.

3,5”-platser

2 st.

2,5”-platser

4 st. (2 st. använder samma vagga som 3,5”)

Fläktplatser

6 st. 120/140 mm

Inkluderade fläktar

2 st. 140 mm

Platser för expansionskort

7 st.

Anslutningar

4 st. USB 3.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

Cooler Masters Mastercase-serie består i dagsläget av två grundmodeller, 3 och 5, där siffran indikerar storleken på chassit – 3 för minitower samt 5 för miditower. Ovanpå detta finns suffixen Pro och Maker som i princip representerar hur mycket tillbehör från det modulära Freeform-systemet som medföljer chassit, där just Maker har inneburit toppmodellen.

Till dagens objekt introducerar företaget en tredje parameter i produktnamnet, nämligen ett litet "t" i slutet. Detta betyder enligt Cooler Master "Turbo" (vi skämtar tyvärr inte) och är till för att särskilja modellen som en gaminginriktad sådan, med mer aggressiv styling och färgval, samt givetvis vissa unika finesser.

cm_mm5t-2.jpg
cm_mm5t-3.jpg
cm_mm5t-4.jpg

Mastercase Maker 5t baseras likt de andra modellerna i chassiserien på en stomme av stål som i sin tur pryds av plastpaneler. Hos flaggskeppet är frontpanelen bestyckad med magneter för enklare åtkomst till bakomliggande fläktar och expansionsplatser samt ett dämpande material för att pressa ned ljudnivåerna ytterligare. Bakom panelen finns ett löstagbart dammfilter som i sin tur täcker två förinstallerade 140 mm-fläktar.

cm_mm5t-11.jpg
cm_mm5t-10.jpg

Eftersom frontpanelen täcker 5,25-tumsplatserna, och chassit saknar en faktisk lucka, har Cooler Master löst detta på ett finurligt sett där panelen kan lossas i två steg. Denna kan nämligen fällas ut och hänga i hakar i nederkant, något som ger tillräckligt mycket utrymme för att exempelvis manövrera en optisk läsare.

cm_mm5t-12.jpg

I framkant återfinns anslutningsmöjligheter i form av fyra USB 3.0-portar samt in- och utgångar för ljud. Därtill syns ström- och resetknapp samt ytterligare två omärkta knappar. De två sistnämnda är kopplade till en kombinerad ljus- och fläkthubb på insidan och kan styra fläkthastigheter samt olika ljuseffekter.

cm_mm5t-13.jpg

En finess som utmärker det nya flaggskeppet är ett dedikerat bärhandtag på chassits topp, inte helt olikt det på den gamla godingen CM Storm Stryker. Detta är tillverkat i stål och sitter fastskruvat direkt i stommen, vilket ger det ett väldigt stabilt intryck samtidigt som det levereras med en gummerad yta för bättre grepp.

cm_mm5t-14.jpg
cm_mm5t-15.jpg

Själva toppanelen sitter, likt fronten, fast med magneter och är lätt att plocka bort. Under denna återfinns monteringspunkter för två 140- eller 120 mm-fläktar samt radiatorer i storleksklasser upp till 280 mm.

cm_mm5t-5.jpg
cm_mm5t-8.jpg

I bakkant syns ytterligare en förmonterad 140 mm-fläkt, med möjlighet att justera denna i höjdled. Modellen kommer med totalt sju expansionsplatser för instickskort, där den sista täckplåten är tänkt som ett stöldskydd för LAN-partyn på sådant sätt att användaren kan låsa kablarna från kringutrustning i denna. Nätaggregatet monteras i botten med fläkten riktad nedåt, där insuget täcks av ett löstagbart dammfilter.

cm_mm5t-6.jpg
cm_mm5t-7.jpg
cm_mm5t-9.jpg

Ytterligare något som utmärker det nya flaggskeppet är sidopanelerna, där dessa nu är tillverkade i härdat glas med ett kraftigt tonat utförande. Fästmekanismen för dessa utgörs av faktiska lås med tillhörande nyckel för att hålla klåfingriga typer borta från ens dyrgripar till komponenter.

cm_mm5t-17.jpg

Likt sin mer avskalade släkting Mastercase 5 bjuder chassits inre på en förhållandevis öppen layout. Här syns stöd för moderkort upp till formfaktorn ATX, grafikkort med längder upp till 412 mm samt processorkylare med en maximal höjd på 190 mm. Nämnvärt är även att hela inre stommen har lackerats i rött.

cm_mm5t-18.jpg
cm_mm5t-19.jpg
cm_mm5t-20.jpg

I den nedre kammaren återfinns en lagringsbur med två vaggor för antingen 3,5- eller 2,5-tumsenheter, där den förstnämnda kategorin monteras med vibrationsdämpning. Möjlighet finns även att lyfta ur hela buren alternativt förskjuta denna längre in i chassit, vilket låter användaren montera exempelvis stora radiatorer i framkant.

cm_mm5t-22.jpg

Ytterligare lagringsplatser går att hitta ovanpå separatorplåten mot den undre kammaren, där två löstagbara vaggor kan husera en 2,5-tumsenhet vardera. Framför lagringsplatserna syns chassits integrerade belysning, vilken består av en LED-list som avger ett rött sken.

cm_mm5t-30.jpg
cm_mm5t-31.jpg

Mastercase Maker 5t kommer för ovanlighetens skull med två 5,25-tumsplatser, vilket åtminstone tilltalar de som fortfarande vill ha en optisk läsare. De som tycker att denna expansionsmöjlighet tillhör forntiden kan med fördel plocka fram skruvmejseln och avlägsna hela buren. Istället finns nu möjlighet att montera in en medföljande monteringsram för ytterligare en fläkt i 120/140 mm-klassen.

cm_mm5t-24.jpg
cm_mm5t-25.jpg
cm_mm5t-27.jpg
cm_mm5t-28.jpg

Ett av paradnumren med Mastercase 5t är monteringsskenorna som löper utmed framkanten i huvudkammaren. Dessa kan användas för att montera in ytterligare lagringsburar alternativt flytta den befintliga buren från den undre kammaren till den övre. Som synes går det även att montera lagringsburen i den övre delen av chassit om man väljer att plocka bort 5,25-tumsplatserna.

cm_mm5t-23.jpg

Monteringsskenorna kan även användas för att skruva fast andra typer av tillbehör, vilket i fallet Mastercase Maker 5t innebär ett medföljande grafikkortsstöd. Detta kan ge extra stöd till två grafikkort, vilket kan vara praktiskt för exceptionellt tunga modeller som annars hänger ned något.

cm_mm5t-29.jpg

Ventilationsmässigt bjuder chassit på plats för två 140- alternativt 120 mm-fläktar i framkant, med möjlighet att klämma in ytterligare en fläkt i samma storlek om 5,25-tumsburen avlägnas. Övriga fläktplatser återfinns i toppen, där två 140 mm-fläktar kan monteras samt i bakkant, där en 140 mm-fläkt sitter förmonterad vid leverans. Gällandes radiatorer sväljer modellen 280 mm-modeller i både framkant och topp samt mindre 140 mm-varianter i bakkant.

cm_mm5t-16.jpg
cm_mm5t-34.jpg

Baksidan av moderkortsplåten bjuder på ett varierande utrymme för kabeldragning, där den smalaste punkten uppgår till cirka 23 mm. Området vid huvudparten av genomdragningshålen är insänkt ytterligare för att kunna ta emot en uppsättning riktigt tjocka kablar samtidigt som förmonterade kardborrband ska underlätta undanskuffningen.

cm_mm5t-32.jpg

På baksidan av moderkortsplåten sitter även chassits medföljande fläkt- och ljuskontroller. Denna stödjer inkoppling av totalt fyra ljuskällor (ej RGB) samt upp till sex stycken 3-pinsfläktar. Kretskortet matas med en enskild SATA-strömkontakt och styrs som tidigare nämnts via knapparna på chassits framsida.