Sammanfattning

Corsair K95 Platinum XT kan nog verka bekant för många läsare, och ni har helt rätt. Rent utseendemässigt är nykomlingen identisk med tangentbordet utan XT-suffixet som lanserades i början av 2017, men trots det gömmer det sig uppdateringar lite här och var.

Den stora nyheten med K95 Platinum XT är integration med Elgato Stream Deck och undertecknad trodde först att knapparna skulle få små skärmpaneler lik originalen. Som ni märker så blev det inte så, utan det handlar mest om en uppdatering på mjukvarusidan.

Corsair_K95-18.jpg

Det innebär att tidigare K95 Platinum-modellen också får stöd för samma nyheter från Elgato som egentligen skulle vara paradnumret för XT-versionen. Vad som är nytt är bland annat Double-shot även för den nordiska modellen, vilken verkligen inte hör till vanligheten.

Funktionaliteten ihop med Elgato-systemet är trots allt ett trevlig tillägg som kan anpassas på flera olika sätt, och inte är helt låst till streamers. Det finns bland annat stöd för musikproduktionsprogrammet Steinberg Cubase eller styra lampor med Philips Hue och liknande tjänster som kan underlätta under dagen.

Corsair_K95-10.jpg

Skrivkänslan på K95 Platinum XT känns densamma som bolagets tidigare modeller och börjar hamna efter många konkurrenter. Tangentbordet har väldigt tydliga anslag som inte alltid känns så premium som det borde, utan känns väldigt "råa" i brist på andra ord. Det är såklart högst subjektivt och kanske inte stämmer in hos just dig.

Prismässigt kliver K95 Platinum XT upp ett steg till och landar runt 2 400 kronor, vilket är rätt saftigt för ett tangentbord. När den tidigare modellen utan XT-suffixet fortfarande finns på marknaden är det svårt att motivera prispåslaget med det förhållandevis lilla extra som dagens testmodell erbjuder.

Corsair_K95_keycap-3.jpg

Sammanfattningsvis är Corsair K95 Platinum XT inget dåligt tangentbord, men däremot ganska tråkigt när det inte har några helt unika och exklusiva funktioner. För den som gärna vill ha Stream Deck-funktionaliteten fungerar tidigare modellen lika bra för en billigare peng. Uppdateringarna som XT-versionen har fått räcker inte för att motivera prispåslaget och det blir därmed utan utmärkelse.

Fördelar

  • Stabil stomme

  • Double-shot-tangenter

  • Elgato Stream Deck-kompatibel

Nackdelar

  • Dyrt

  • Inte ett självklart val över tidigare modellen

Pris vid publicering: 2 390 kronor
Lägsta pris: