Installation

På Leadteks hemsida ståtar de med det faktum att både DTV2000 H och DTV Dongle är certifierade för Windows Vista. Därför trodde vi också att mottagarna skulle levereras med Vista-drivrutiner, men så var inte fallet. Dessa kan visserligen laddas ner från hemsidan, men det är ändå irriterande att de inte finns med i paketet från första början. Förhoppningsvis är det något som det blir ändring på inom kort.

Ett annat problem när man ska installera mottagarna under Windows Vista är att tv-mjukvaran Winfast DTV som Leadtek skickar med inte fungerar med det relativt nya operativsystemet. Därför är man istället tvungen att använda exempelvis Windows Media Center vilket i och för sig knappast är någon nackdel eftersom vi av erfarenhet vet att det är betydligt smidigare att använda än Winfast DTV.

Båda mottagarna installerades på en stationär dator med en gigabyte minne och en Pentium 4 på 3,6 gigahertz. För att testa hur pass bra Winfast DTV Dongle fungerade vid lite mer problematiska mottagningsförhållanden testades den även på en bärbar dator från LG med 1 gigabyte minne och en Core 2 Duo-processor på 1,83 gigahertz.

Det var inga problem för någon av mottagarna att hitta och se på alla tillgängliga kanaler så länge som vi använde oss av en fast takantenn. När vi testade med att använda den medföljande antennen till Winfast DTV Dongle blev resultatet lite annorlunda. Det gick visserligen bra att hitta kanalerna, men det var inte lika lätt att se på dem såvida det inte var mer eller mindre fri sikt till närmaste tv-sändare. Det som hände var att både ljud och bild hackade på vissa kanalerna. Trots detta kan vi ändå säga att antennen till Winfast DTV Dongle ger bättre mottagning än de antenner som följer med till många andra externa tv-mottagare.