AMD Overdrive

Normalt brukar vi inte lägga så stor vikt vid mjukvara för överklockning eftersom vi främst är intresserade av att överklocka direkt inne i bios. Vid lanseringen av AMD 790GX pratades det dock väldigt mycket om den nya versionen av AMD Overdrive så vi startade upp den för att se vad den kunde göra för oss.

AMD Overdrive har främst två användningsområden. Det första användningsområdet är information. Via Overdrive kan vi få information om alla komponenter i systemet samt hur de mår för tillfället (temperaturer, belastning etc.). Detta är information vi kan få via andra separata program men det är inte alls dumt att ha allt samlat på ett ställe.

Genom att klicka på en komponent får man mer information om den.

Ett användningsområde som vi tror är intressantare för Sweclockers läsare är möjligheten att ändra inställningar som man normalt bara når via bios.

AMD erbjuder två sätt att överklocka främst processorn men även ett eventuell integrerad grafikkort. I ”Nybörjar”-läget drar du ett reglage och väljer en nivå du vill överklocka. Vi fann det läget vara helt värdelöst med vår processor därför att det reglaget främst verkar öka på FSB:n och vår processor inte klarade av mer än 6 MHz ökning innan Windows kraschade. I vårt fall krävdes en ändring av multiplikatorn men det verkar inte ingå i nybörjarlägets repertoar.

Det är istället bättre att direkt gå till det avancerade läget där du har full koll inte bara på processorinställningarna men även minnesinställningarna.

Till skillnad från den vanliga biosen går det faktiskt att överklocka varje kärna separat. I denna bild ser vi också att det går att överklocka både det integrerade grafikkortet och Sideport-minnet. Medan det går att ändra spänningarna direkt inne från AMD Overdrive märkte vi att de maximala nivåerna låg under vad vi kan ändra till inuti biosen.

AMD Overdrive innehåller också en stabilitetstest som låter dig köra ett antal tester samtidigt för att pressa minnet och processorn till det yttersta. Vi fann att det fungerade bra som en första koll efter att vi ändrat en parameter.

De med god syn ser att det finns en flik som heter ”Auto Clock”. Precis som namnet antyder är tanken att det ska långsamt överklocka datorn tills det hittar den bästa inställningen. Precis som med nybörjarläget fann vi denna funktion värdelös eftersom den började med att höja FSB:n och vår processor inte klarade av många extra MHz. Det hade varit intressantare ifall funktionen också hade klarat av att ändra multiplikatorn istället för FSB:n.