Vi är främst intresserade hur detta moderkort klarar sig i jämförelse med ett "normalt" AMD 780G-baserat moderkort. Därför jämför vi Jetway NC81-LF med Gigabyte GA-MA78GM-S2H, ett moderkort som vi tidigare har testat och gillat skarpt.

Den främsta skillnden mellan dessa moderkort är minnet. Medan DDR2-minnet på Gigabyte-moderkortet körs i 800 MHz och 4-4-4-12 körs SO-DIMM-minnet i 667 MHz och 5-5-5-15 på Jetway-moderkortet. Vi har dessutom bara en 2 GB-minneskrets på Jetway-moderkortet vilket innebär att den inte kan ta vara på den extra prestanda som dual-channel ger.

PCMark Vantage används för att testa hela systemet i en bunt scenarior som ska efterlikna situationer som en vanlig användare råkar ut för. På Futuremarks webbplats återfinns Futuremark PCMark Vantage Whitepaper med mer detaljerad information om vad som ingår i respektive test.

Överlag presterar Jetway NC81-LF upp till 5 procent sämre än moderkortet från Gigabyte.

Även i ren spelprestanda hamnar Jetway NC81-LF något efter. Även om resultatet är bra för ett integrerat grafikkort är det fortfarande långt ifrån tillräckligt för en speldator.

För att testa hur bra de integrerade grafikretsarna kan avlasta processorn vid filmuppspelning valde vi ut två stycken tvåminutersavsnitt ur filmerna "Blade Runner" och "Pirates of the Caribbean: Svarta pärlans förbannelse". Vi spelade upp dessa klipp i 1080p via Power DVD 7.3 Ultra på vår Samsung Full-HD LCD-TV. Den genomsnittliga belastningen på processorn noterades. Brusreducering sattes till 85 procent och konturförbättring till 50 procent för alla de inblandade grafikkorten.

Information om filmklippen:

Blade Runner, Blu-ray, VC-1, 1:42–1:44
Pirates of the Caribean: Curse of the Black Pearl, Blu-ray, MPEG4-AVC, 0:12–0:14

I detta test blev vi lite förvånande över resultatet. Vi upprepade det flera gånger för att vara säkra. Av någon anledning klarar Jetway NC81-LF sig bättre än Gigabyte GA-MA78GM-S2H när det gäller att avlasta processorn vid filmuppspelning, särskilt när det gäller att spela upp VC-1-kodad film.

Strömförbrukningen mäts vid väggen och inbegriper hela systemet exklusive skärmen. Båda moderkorten presterar lika vid låg belastning och filmuppspelning men när vi drar igång 3DMark06 ser vi en klar skillnad mellan Jetway NC81-LF och Gigabyte GA-MA78GM-S2H. Eftersom de båda får relativt lika poäng i 3DMark06 kan vi bara anta att skillnaden i minneshastighet, minnestyp och arkitektur är det som sparar oss så många watt.

Strömförsörjning

Moderkortet har en vanlig strömkontakt med 20 pinnar. Självklart går det att använda vilket nätaggregat som helt men många mini-ITX-chassin kräver att man använder sig av väldigt små nätaggregat eftersom de större helt enkelt inte får plats i lådan. Vi kunde självklart inte hålla oss utan beställde ett sådant litet nätaggregat från webbplatsen www.mini-pc.se, där även detta moderkort säljs. Aggregatet vi beställde heter Pico PSU-120 och är som namnet antyder på 120 watt.

Eftersom vi i detta test använder oss av en relativt högpresterande trekärning processor, AMD Phenom 8650, som har en maximal belastning på 95 W, var vi självklart oroliga över att Pico PSU inte skulle klara av systemet men faktum är att vi kunde titta på film och även köra 3DMark06 flera gånger utan att systemet blev instabilt. Vi rekommenderar ändå att man skaffar sig lite mer svängrum via en mer strömsnål processor bara för att vara helt säker.