Inledning

Solid State-lagring är enligt många en värdig arvstagare till de väletablerade mekaniska hårddiskarna. Genom att undvika rörliga delar och lagra data direkt på flashminnen kan en helt ny nivå av prestanda uppnås. Som all ny teknik har dock prisnivån på SSD-lagring länge varit på tok för hög för vanliga dödliga.

Tack vare lägre minnespriser och kretsar med högre kapacitet av multi level cell-typ har denna lagringsteknik nu börjat att närma sig nivåer där den är ekonomiskt hållbar för vanliga användare. Flashminnen av MLC-typ ställer dock mycket högre krav på enhetens interna lagringskontroller och det är inte alltid självklart att de billigare SSD-modellerna presterar bättre än dagens snabba hårddiskar.

Med anledning av det stora intresset för dessa nya lagringsenheter har vi på SweClockers valt ta en närmare titt på några av de aktuella MLC-baserade modellerna. Fem olika enheter från tillverkare som minnestillverkaren A-Data och processorjätten Intel får bekänna färg när de ställs mot varandra och den regerande hårddiskkungen från Western Digital.