OCZ Apex

Egenskap

Värde

Kapacitet

120 GB

Gränssnitt

SATA-II

Typ av flashminne

MLC NAND

Storlek

2,5 tum

Vikt

77 gram

MTBF

1 500 000 timmar

Pris (ca)

5 000 kr

OCZ har de senaste åren växt till sig ordentligt och täcker nu många olika delar av entusiastmarknaden. De har gått i bräschen för SSD-lagring på konsumentmarknaden och släppte under förra året ett stort antal olika modeller. Idag undersöker vi en av deras senaste, nämligen Apex.

Apex-serien kommer i en rad olika storlekar hela vägen upp till 250 GB. Enheten som vi försågs med var utrustad med 120 GB lagringsutrymme och är testets dyraste modell. Den innesluts i ett skal av metall med ett diskret svart yttre.

Råkar man lägga OCZ-modellen bredvid Patriots kan vissa likheter urskönjas. De är nämligen identiska bortsett från färgvalet. Detta är inte helt konstigt då SSD-marknaden till 80 procent består av tillverkare som har satt sitt eget klistermärke på någon annans produkt.

Till en början syns inget unikt. Samsung står en fjärde gång för minneskretsarna som i det här fallet ligger på 8 GB per styck. Det är istället när vi vänder blicken mot lagringskontrollern som det unika med Apex-serien uppenbarar sig.

OCZ har här gått en annorlunda väg om man jämför med de andra tillverkarna. Det är visserligen fortfarande samma krets från Jmicron som det rör sig om, men istället för en har Apex två stycken. Strax ovanför sitter ännu en krets från Jmicron med beteckningen JMB390. Detta råkar vara en RAID-kontroller som sammankopplar de båda JMF602B-kretsarna i en RAID 0-konfiguration. Om detta ger någon märkbar prestandavinst återstår att se.

Vänder vi på steken syns de återstående åtta minneskretsarna. Klistermärket känns igen från Patriot-enheten, vilket ytterligare stärker misstankarna om att de två modellerna tillverkas i samma fabrik.